Bild: Мюнхен на границата на колапса

Само на 12 септември на жп гарата в баварската столици пристигнали 12.2 хиляди мигранти

13.09.2015 | 16:27 Редактор: Мариета Иванова
Bild: Мюнхен на границата на колапса

Мюнхен е „на границата на колапса” заради неспиращия поток на бежанци, пише немското издание Bild, цитирано от ТАСС. Само за изминалия ден- 12 септември, на жп гарата в баварската столица са пристигнали 12.2 хиляди души, като притокът на хора не е спирал.

 Само в сутрешните часове на 13 септември в Мюнхен са пристигнали 750 души. В резултат общият брой на мигрантите може да достигне 40 хиляди души. ТАСС посочва, че в града има сериозен недостиг на места за настаняване. Градските власти планират да преобразуват спортни помещения на територията на Олимпийския парк в града.

„Не е ясно как ще справим с това,” коментира сложната ситуация представителят на местните власти Кристоф Хиленбранд. Седмица по-рано той предупреждаваше, че Мюнхен се намира на прага на възможностите си.

В близост до централната гара дежурят доброволци, десетки полицаи и представители на местни организации. Там е  опъната и палатка, където се правят и първи медицински прегледи на пристигащите бежанци. – „Организмите на много от тях са засегнати от инфекции от дългия път до Германия, много от тях са с простуди и им трябва помощ,” споделя медицински служител.

На този фон Унгария отново спря международните влакове за Австрия. Страната регистрира рекорден брой новопристигнали мигранти за 12 септември- над 4 хиляди.