fallback

Саркози счита, че Русия трябва да участва в борбата срещу Ислямска държава

Според бившия президент на Франция трябва да бъде „обърната страницата на „студената война” срещу Москва

10.09.2015 | 08:45 Автор: Мариета Иванова

Бившият президент на Франция и настоящ лидер на партия „Републиканци” Никола Саркози определя за „необходимо” привличането на Русия в борбата срещу терористичната групировка Ислямска държава. Той е споделил позицията си пред днешния брой на в. Figaro, предава ТАСС.

„Западът направи сериозна грешка в опита да създаде условия на нова „студена война” срещу Русия. Днес ни е необходима подкрепа от Русия, както за сирийско досие, така и за това, което е свързано с организацията срещу „Ислямска държава”, коментира Саркози.

По думите му е „необходимо безвъзвратно да бъде обърната страницата на „студената война” срещу Москва. – „Разбира се, това не означава, че ние сме напълно съгласни с Москва или с това, което се случва в Донецк”, коментира той.

„Русия следва да покаже добра воля и да помогне на международната общност да постигне победа над Ислямска държава”, а също и да реши заплетената сирийска ситуация”, коментира Саркози.

Той смята още, че „следва да се осигури връщането на Русия в „осмицата” и да се започна нов диалог между Европейския съюз и Русия. Това отговаря на интересите на двете страни”.

„Русия, на свой ред, следва да отмени въведеното ембарго върху вноса на месо”, коментира експрезидентът на Франция, подчертавайки, че в резултат на руското ембарго френските животновъди са се лишили от доходи в размер на стотици милиони евро”.

 

fallback
Още от Свят
fallback