fallback

Лоран Фабиюс: Отстраняването на Асад от власт не може да е решение за Сирия

Решението на сирийската криза трябва да се търси чрез преходно правителство, коментира френският външен министър

08.09.2015 | 10:16 Автор: Мариета Иванова

Отстраняването от власт на президента на Сирия Башар Асад не може да нормализира ситуацията в страната, коментира пред RTL министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс, предава ТАСС.

„Ние не се готвим да водим война срещу Башар Асад и да насочваме война срещу него. Франция смята, че отстраняването на Асад от власт не може да бъде решение на ситуацията в страната. С цел постигане на политическо решение ние водим дълги и трудни преговори на тема Сирия с арабските страни, с Русия, САЩ и Иран. Именно това е дипломатически подход към проблема,” коментира френският външен министър.

Фабиюс подчертава, че „за да бъде избегнат хаос в Сирия в бъдеще и победа над „Ислямска държава”, ще е възможно, ако страните заедно определя какви могат да бъдат политическите решение за относително преходния период в Сирия”. – „Диалогът с Русия (за Сирия- бел. ТАСС) се води въз основа на това, че не трябва да се смесва с останалите проблеми и да се фокусира върху ситуацията в Украйна. Тъй като в подобен случай, няма да можем да намерим решение", коментира Фабиюс.

Той допълва, че решението на сирийската криза, следва да се търси във създаване на преходно правителство „въз основа на елементи от настоящия режим (но без Башар Асад- бел. ТАСС), и представители на сирийската опозиция”.

 

fallback
Още от Свят
fallback