fallback

Военен парад в Китай за победата над Япония във Втората световна война

Коментар от Сидни на Кери Браун

03.09.2015 | 10:26

Президентът на Китай Си Дзинпин прие военен пазар по случай 70-а годишнина от поражението на Япония през Втората световна война. Това е най-голямото събитие в Пекин след Олимпиадата през 2012 и дава на Си първа възможност публично да се представи като главнокомандващ на китайската армия, съобщава Блумбърг.

Парадът, наречен "Победата на издръжливостта на китайския народ срещу японската агресия и световната антифашистка война" включваше над 12000 войници, почти 12000 от най-новите китайски самолети и военна техника, включително мобилни балистични ракетни установки за ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

Чуждестранните гости на парада включваха руския президент Владимир Путин и Пак Гън-хе. Президентът на САЩ Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Франсоа Оланд си останаха у дома.

Коментар от Сидни на Кери Браун, директор China Studies Center, университет Сидни

 

Още по темата

Кери Браун: Китай праща съобщения за две групи - едната е вътрешната аудитория. Това е страхотно за трите години на власт на Си Дзинпин.

 

Той сега може да каже на китайците - вижте, имаме много силна армия, помним колко слаби бяхме преди 70г., когато съседите ни биха, особено Япония, но сега сме силни, имаме всичко, което искаме. Това е страхотно за повдигане на националното самочувствие.

 

За света обаче това послание не същото. Хората се оглеждат нервно. Питат се кое е "новото дете", за какво е всичко това. В региона определено ще се създаде доста неудобство.

 

Казахте "новото дете", това е интересна идея, защото има спекулации, че 80% от това, което се показва е съвсем ново, невиждано досега. Как се възприема това в чужбина?

Кери Браун: Знаем, че китайците харчат много за отбрана. Харчат много за ново военно оборудване. Но какъв е проблемът - не са имали никакъв конфликт, никакъв реален военен опит от 1979 с Виетнам, който не беше успешен. Не са имали никакви наистина успешни военни кампании от 60-те години.

Така че при целия този страхотен капацитет, въпросът е дали знаят как да го използват. Едва ли трябва да сме твърде развълнувани от това, което виждаме. Те влагат много средства в армията си, но не бива да забравяме, че всъщност не знаем нищо за възможностите й.

 

Какво ще каже днес Вашингтон?

Моментът е добър, защото Си Дзинпин скоро ще ходи в Америка и ако има някакъв проблем, с Обама ще се видят лично. Мисля, че Америка е доста добре подготвена за посланието, което бе изпратено днес. Смятам, че те знаят, че моментът е особен и няма да се развълнуват твърде много от това, което виждат.

Всъщност повечето световни лидери няма да бъдат в Пекин. Няма да празнуват. Което е жалко, защото въпросът се политизира. Това е празник на китайската саможертва, на саможертвата на китайския народ, а не политическо събитие. Макар че се използва за политически цели. И точно те пречат на световните лидери и на американския лидер особено - да се обвържат със събитието.

 

Още по темата

А както посочи Шинзо Абе, те бяха победената страна.

Да, това е неудобен момент за японците. За разлика от Германия след Втората световна война, В Япония проблемът винаги е бил за отговорността на империалистическата агресия. В Китай това никога не е забравено.

В последните години проблемът бе политически манипулиран допълнително. Трябва да не забравяме, че 35 млн души са загинали в този конфликт в Китай. Зад всички проблеми, които днес виждаме, има необходимост да се разбере, че Китай беше със съюзниците през войната, с Великобритания и Америка. Това трябва да се признае.

 

Си Днизпин консолидира властта си, но и военните. Има ли някой по-силен от него?

Той има различна власт. Все още работи по плана на реформите от 1978. В последно време имаше големи проблеми с Шанхайската борса, с единството на системата в Китай.. и други. Това е ръководство, което ще бъде изправено пред огромни предизвикателства още дълги години.

Те дадоха големи обещания в последните три години при Си Дзинпин, но проблемът сега е изпълнението им. Къде са големите политически постижения, икономическите успехи на едно правителство, изправено пред проблемите на икономическия ръст и всякакви други. Смятам, че сега те са извън всякакви обещания.

 

fallback
Още от Свят
fallback