Джукс: Приземяването на китайската икономика не е меко

Коментар за забавянето в Китай на глобалния стратег в Societe Generale Кит Джукс

02.09.2015 | 15:10 Редактор: Велко Каменов
Джукс: Приземяването на китайската икономика не е меко

Глобалният стратег в Societe Generale Кит Джукс коментира пред Bloomberg забавянето на китайската икономика и волатилността на пазара на акции.

Джонатан Феро, Bloomberg: Има толкова много дискусии за това дали пазарът на акции в Китай има голямо значение или не. Може би това, което наистина има значение, е политическият отговор. Властите се опитаха да подкрепят пазара, но не успяха. Налице беше всеобщо доверие в Китай, че страната може да намери начин за меко приземяване. Съмняваме ли се вече в тази възможност?

Кит Джукс, глобален стратег в Societe Generale: Пазарите може би се съмняват. Зависи какво имате предвид под „меко приземяване”. За някои икономисти забавяне в ръста на реалния брутен вътрешен продукт от 10% на 9%,8%,7%,6% и накрая 5% е твърдо приземяване и аз съм съгласен с тях. Не съм сигурен, че много неща са се променили. Промяната дойде от там, че имаше несигурност относно политическите действия и желанието контролът върху пазарите да намалее. Сега обаче правителството бързо се отдалечава от тези идеи. Много е трудно отварянето на пазарите и намаляването на контрола да се направи в контекста на забавяща се икономика и балон на пазара на акции. Справянето с балон на пазара на акции е трудно навсякъде.

Джонатан Феро: Което поставя под въпрос защо изобщо се прави. Ако приемем, че в Китай има сериозен проблем, всичко което направиха там през последните 3 месеца подсилва тези подозрения, нали?

Кит Джукс: Така е. Несъмнено има проблем, но не съм сигурен дали става въпрос за криза. Научихме, че пазарът на акции не е голям източник на спестявания за китайците, съответно не е толкова голяма част от икономиката и БВП. Още по-важно обаче е влиянието върху останалата част от света. Приемаме, че пазарът на акции в Китай не е най-важният в света. Петролът, австралийският долар и американският пазар на акции например, се движат много бързо и са по-важни.