fallback

Над 107 хиляди бежанци чакат убежище на границата на ЕС

През юни техният брой е бил 70 хиляди

19.08.2015 | 16:04 Автор: Мариета Иванова

Броят на бежанците, които се намират на границата на ЕС и настояват за убежище е достигнал 107 500 души през месец юли. Най-голям е напливът от Балканския полуостров към Германия, съобщи Европейската гранична агенция Frontex. Само месец по-рано, през юни бежанците на Стария континент са били 70 хил.

Германия е готова да приеме 750 хил. бежанци тази година. Цифрата е много по-голяма от предварителните очаквания.

Първоначално Берлин обяви, че очаква 450 хиляди молби с искане за убежище. Така през 2015  година във Федералната република ще пристигнат два пъти повече бежанци от 1992 г, когато заради войната в Босна близо 440 хил. души потърсиха спасение там.

Frontex призовава всички държави-членки на ЕС да засилят подкрепата си за страни като Гърция и Унгария, заяви директорът на агенцията Фабрис Леджери. Входната врата на Шенген - Унгария, която вече строи стена на границата си със Сърбия, обяви че в следващите дни ще изпрати хиляди полицаи, които да охраняват граничната зона.

Едно от най-горещите места е каналът под Ламанша, по който всеки ден стотици бежанци се опитват да минат нелегално. Заради това вътрешните министри на Франция и Великобритания Бернар Казньов и Тереза Мей ще подпишат в четвъртък- 20 август, споразумение за засилване на сигурността в района на тунела и засилване на борбата с тарфикантите на хора.

Репортаж на Красимир Кирев.

 

fallback
Още от Свят
fallback