Жертвите от взрива на пристанището Тянджин се увеличават

Коментар на Стивън Енгъл за телевизия Bloomberg от Хонконг

14.08.2015 | 17:05 Редактор: Георги Стоянов
Жертвите от взрива на пристанището Тянджин се увеличават

Това се оказа голяма катастрофа.

Стивън Енгъл: Да, голяма снимка на първа страница на South China Morning Post с леко сензационното заглавие – Ад на земята.

Но ако сте били в зоната на този взрив, вероятно би ви се сторило точно така. Оказва се, че бедствието е с доста сериозен мащаб.

Още по темата

Видяхте тези кадри, заснети с смартфон от момента на взрива. Това са последствията тук.

Димящите остатъци от този район на пристанището в Тянджин. Това е 10-тото най-натоварено пристанище за контейнери в света.

И може да видите всички тези контейнери, разхвърляни наоколо като блокчета лего след тези две мощни експлозии, по-голямата от които е предизвикала земетресение от 2,9 по скалата на Рихтер.

Така че това е доста голям взрив. За сега броят на регистрираните жертви е 50, над 500 са ранени и много от тях са в болница в критично състояние, така че това са човешките жертви.

Икономическите щети още се оценяват, но това е едно от основните пристанища в северен Китай.

Това е основното пристанище на столицата Пекин, когато говорим за стоки. Всички коли, които се продават в Северен Китай, като цяло минават през Тянджин.

Защото имат голяма складова площ. Peugeot, наред с други, обявиха, че са били унищожени 1500 техни коли. Имаме кадри от тях.

Volkswagen също обяви, че голям брой техни коли са били повредени или унищожени, не задължително от взрива, но заради разпространението на пожара.

Това са нови автомобили. Колкото до суровините, това е ключова дестинация за внос на суровини.

17% от вноса на етилен в страната преминават през Тянджин. 15% от вноса на пшеница, 30% от вноса на стомана и 11% от вноса на желязната руда.