fallback

Великобритания предупреждава за пътувания в Турция след атентата в Суруч

20.07.2015 | 22:01

30 жертви на атентата в Суруч, Турция на 20 юли 2015. Британското посолство в Турция предупреждава за пътувания в страната.

Още по темата

Експлозия отне живота най-малко на 30 души в турския град Суруч, Източна Турция, близо до Кобане в Сирия на 20 юли 2015.

„Разтревожени сме, че броят на жертвите може да се увеличи. Нападателите скоро ще бъдат намерени и изправени пред съда“, к аза министърът на вътрешните работи на Турция в изявлиние от 20 юли.

При пристигането си на място министърът на вътрешните работи Сабахатин Йозтур потвърди броя на убитите.

„Убедени сме, че е самоубийствен атентат. Още нямаме името на нападателя“, каза той.

Има спекулации, че взривът е бил предизвикан от 18-годишна жена, член на Ислямска държава /ИД/.

 

Петима ранени при стрелба в центъра на Истанбул.

 

„Не само ще осъдим това нападение, но и ще открием отговорните и ще ги изправим пред правосъдието. Това нападение е срещу мира, демокрацията и обществения ред в Турция“, каза премиерът Ахмет Давутоглу на пресконференция в Анкара.

Давутоглу потвърди, че главен заподозрян е Ислямска държава, добавяйки, че 43 души са пострадали, от които 9 са в тежко състояние.

Най-малко 300 членове на Федерацията на социалистическите младежки асоциации са били в културния център Амара, в рамките на лятна експедиция за възстановяването на Кобане.

Културният център, управляван от общината, контролирана от Народната демократична партия /HDP/ често подслонява гостуващи журналисти и доброволци, които работят с бежанците от Кобане, съобщава Хюриет.

След нападението британското посолство в Анкара съобщи на сайта си, че терористичните нападения в Турция може да бъдат насочени към места, посещавани от туристи. „ГКПП към Турция и близките оконлости също са обекти на нападения“, казва посолството.

 

Turkey Travel Advice: updated on 20 July after a suicide bomber killed at least 28 people in Şanlıurfa https://t.co/DsZUtcCxYx

— British Embassy (@UKinTurkey) July 20, 2015
fallback
Още от Свят
fallback