fallback

The New York Times: Западните Балкани-новият предпочитан маршрут за мигрантите

Икономическата криза в Гърция може да разфокусира усилията за охрана на границата, пише изданието

19.07.2015 | 11:19 Автор: Мариета Иванова

Пътищата на мигрантите от Близкия изток, Афганистан и Африка към Европа в последните месеци са се променили, пише The New York Times. Тласкани от опустошените от въоръжени конфликти и бедност родни места, мигрантите търсят убежище в европейски държави, като броят на преминалите през Западните Балкани вече се изравнява с този на пристигналите на континента през Италия, отбелязва изданието.

The New York Times пише още, че притокът на хора, търсещи сигурно убежище, работа и по-добър живот в Европа все по-често се изправя с ограничени ресурси, етническо и религиозно напрежение. Новите пътища на мигрантите провокират и рязко покачване на антимигрантските настроения на Балканите и съседните страни от Централна Европа, а също и укрепване на позициите на националистическите партии и вдъхновяват много протести.

Изданието подчертава още, че икономическата криза в Гърция, която е сред основните входни точки на мигранти от изток в Европа,  може допълнително да усложни усилията за контрол на границите като намали политическия фокус и средства за подсигуряване на границите.

За промяната на мигрантските пътища са показателни цифрите за преминалите нелегално хора в Гърция през Турция. По данни на Агенцията за граничен контрол на ЕС Frontex нелегалните мигранти за цитирания период и маршрут са били 79 хиляди души. Някои от тях са останали в Гърция, но повечето са продължили пътя си на север през Македония и Сърбия към Унгария, където отчитат да са пристигнали 67 хиляди нелегални мигранти, става още ясно от публикацията на The New York Times.

“Чуваме, че ситуацията се е променила в България и Иран, което прави миграцията по-трудна там, но всички знаят, че Италия е пълна,” коментира Тимеа Ковач, представител на Хелзинкския комитет по човешките права в унгарския град Сегед. – „Но не знаем това със сигурност”.

Мигрантите споделят, че са избрали балканския маршрут, защото е по-евтин и им е бил препоръчан от трафиканти, на които били платили да ги заведат в Европа, посочват от The New York Times. От изданието посочват, че цените за достигане до унгарска граница варират в зависимост от заявената услуга към трафикантите, като в общи линии тарифите се движат между 1 и 4 хиляди долара на човек.    

 

fallback
Още от Свят
fallback