fallback

Сърбия може да играе ключова роля в региона, заяви Мартин Шулц в Белград

По думите му ЕС „гледа с очакване“ на това

15.07.2015 | 14:36 Автор: Мариета Иванова

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви в Белград, че ЕС "гледа с очакване ключовата роля, която Сърбия може да играе в региона" и че е възможно някои преговорни глави с ЕС да бъдат отворени до края на годината, съобщава БТА, позовавайки се на Танюг.

Изказването на Шулц  беше направено по време на  съвместна пресконференция със сръбския премиер Александър Вучич, с когото разговаря пред това.

Председателят на ЕП одчерта значението на икономическото и инфраструктурното свързване в региона и подчерта, че стабилността и трайното развитие са възможни само със сътрудничество и че са важни за региона и за ЕС като цяло.

Запитан дали постигането на ново споразумение за нормализиране на отношенията с Прищина е условие за отварянето на преговорни глави, Шулц отговори, че това е само един елемент и че отварянето на преговорни глави зависи от много неща. Шулц поздрави усилията на Вучич за постигане на мир в региона, оцени като смел ход решението на Вучич да отиде в Сребреница и осъди инцидента там.

Друга тема на разговорите е бил проблемът с бежанците. Той каза, че е получил информация, че в Сърбия на ден влизат до 1000 бежанци, което надхвърля възможностите на страната, и подчерта, че на Европа й е необходимо ефективно решение, основаващо се на солидарността.- "Сърбия не е забравена в Брюксел", посочи Шулц.

Вучич на свой ред изрази надежда, че първите преговорни глави ще бъдат отворени до края на годината. - "Повече от отварянето на преговорни глави обаче ме тревожи политическата ситуация в региона и възможните последици от нестабилността", коментира Вучич, подчертавайки, че Сърбия е стабилна и в политическо, и в икономическо отношение.

"Не казвам, че съм уплашен, но се тревожа", коментира Вучич и добави, че по този въпрос е поискал помощ и подкрепа от ЕС. Шулц оказва твърда, ясна и недвусмислена подкрепа за европейския път на Сърбия, каза още Вучич и заяви, че Сърбия ще продължи политиката на мир и стабилност.

fallback
Още от Свят
fallback