20 години от избиването на 8000 босненски мъже и момчета в Сребреница

Сръбската полиция да забрани всички прояви, планирани за днес в Белград във връзка с годишнината от трагичните събития

11.07.2015 | 10:54 Редактор: Георги Стоянов
20 години от избиването на 8000 босненски мъже и момчета в Сребреница

Решението на сръбската полиция да забрани всички манифестации, планирани за днес в Белград,във връзка с 20-та годишнина от събитията в Сребреница, предизвика бурни реакции на сръбски неправителствени организации и политици, съобщава БНР.

 Директорът на Фонда за хуманитарно право Наташа Кандич призова гражданите да запалят тази вечер, пред сградата на сръбското президентство, 8372 свещи, колкото са жертвите в Сребреница.

Още по темата

Днес в Мемориалния център Поточари в Босна и Херцеговина ще бъде отбелязана 20-ата годишнина от избиването на 8000 босненски мъже и момчета в Сребреница през юли 1995 година.

Ще бъдат погребани тленните останки на 136 новоидентифицирани жертви. В памет на жертвите днес е ден на траур в босненската Мюсюлманско-хърватска федерация, а по решение на Европейския парламент 11 юли се отбелязва като Ден в памет на геноцида. 

Кметът на Сребреница Чамил Дуракович потвърди, че на церемонията ще присъстват президентите на Словения, Хърватия, Черна гора и Македония. Почитта си към жертвите ще засвидетелстват и премиерите на Турция, Сърбия и Албания.

От българска страна ще присъства външният министър Даниел Митов, заедно с негови колеги от Европейския съюз. Американската делегация се води от бившия президент на Съединените щати Бил Клинтън. За възпоменателните събития се очакват също  йорданската кралица Нур и британската принцеса Ан. 

В сръбската столица Белград група неправителствени организации имаха намерение да организират "Акция 7000". Планът беше 7000 души да легнат пред парламента, с което да символизират жертвите.

Контрапротести по същия повод и на същото място планираха две крайнодесни организации. Министерството на вътрешните работи забрани и трите планирани изяви заради опасения от възможни сблъсъци и безредици.