fallback

За какво се договори Гърция

Данъци, пенсии, пазар на труда, банки и приватизация във фокуса на исканите реформи в южната ни съседка

13.07.2015 | 15:44 Автор: Мариета Иванова

След продължителни преговори в Брюксел- над 17 часа, лидерите от еврозоната постигнаха споразумение за трети спасителен пакет за Гърция, предава BBC. Специалният кореспондент на медията Робърт Плъмър допълва, че Гърция е постигнала условно споразумение за 86 млрд. евро за три години. В замяна южната ни съседка предстои да направи някои сериозни отстъпки.

 Основните сфери за икономически реформи, маркирани в сделката за новия спасителен пакет

Накратко- данъци, пенсии, пазар на труда, банки и приватизация

  • Споразумението предвижда „оптимизиране на Данъчната система и разширяване на данъчната основа с оглед повишаване на приходите“. Изглежда за повече сфери ще бъде увеличен Данъка добавена стойност до 23%, включително и за ресторантите, а така любимите ваканционни дестинации - гръцките острови, вече няма да се ползват с привилегията на облекчен данъчен режим. Корпоративният данък също ще бъде повишен – до 28%.
  • Ще има „първи мерки за подобряване на дългосрочната стабилност на пенсионната система като част от цялостната програма за реформи“. Това включва увеличаване на възрастта за пенсиониране до 67 към 2022, както и премахване на помощите за най-бедните пенсионери към края на 2019.
  • Пазарът на труда ще бъде либерализиран, както и часовете за пазаруване в магазините, наред със „строг преглед на колективното договаряне, стачните действия и други с оглед на европейската директива и най-добри практики“. Гръцкото правителство е твърдо предупредено, че досегашният подход в страната „не е съвместим с целите за насърчаване на устойчив растеж“.
  • Гърция трябва да „предприеме нужните стъпки да засили финансовия сектор“. Това означава да предприеме по-сериозни мерки срещу лошите кредити и засилване на банковото управление, включително „елиминиране на възможността за политическа намеса, особено в процесите по назначение“. Всъщност сделката призовава за специална програма за „деполитизиране на гръцката администрация“.
  • Електропреносната мрежа следва да бъде приватизирана като част от „мащабна програма за раздържавяване с подобряване на управлението“.

 

fallback
Още от Свят
fallback