България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Европейският съюз – победителят от преговорите с Гърция

Политолог: Референдумът изяде и последните парченца доверие

13.07.2015 | 12:05 Редактор: Радослава Димитрова
Европейският съюз – победителят от преговорите с Гърция

Политическият обрат в преговорите с кредиторите дава нова перспектива за оставане на Атина в европейското семейство и това е добра новина за Гърция. Въпреки това, страната остава големият губещ от кризата. Това каза в ефира на България Он Ер политологът Даниел Стефанов. Според него Алексис Ципрас е направил голяма грешка с набързо проведения референдум в Атина. По думите на Стефанов гръцкият премиер е подготвял референдума отдавна, защото такова решение не би могло да се вземе за една седмица.

"Референдумът изяде и малкото последни останали парченца от доверието между партньорите. И тези 12 точки са израз на това, че в Брюксел няма никакво доверие в правителството на Ципрас и въобще не само в това правителство. Преди него имаше още няколко, които доста неуспешно се справиха със същата задача", коментира Даниел Стефанов. 

По думите му, ако има победител, то това е ЕС, който още веднъж доказва, че е една система, която може да се адаптира сравнително бързо и да си взема поуки от грешки, които са правени в миналото.

"Виждаме, че вече помощите са с доста сериозни условия. Подобно на МВФ, ще бъдат поставяни много сериозни условия към страните, които ще ги получават. Всички останали обаче, включително България, сме загубили, защото доверието ще се отрази на общата идея за солидарност в целия Европейски съюз", обясни политологът.

"Залогът за европейците и Брюксел е дори много по-голям, защото на опашката след Ципрас чакат още много подобни на него партии - "Подемос" в Испания чакат изборите, има леви популистки партии в Ирландия, Италия, Португалия. Тъй че е важно какво ще стане след тази привидна победа на Ципрас. Има символно значение отношението към него. Трябва да се покаже, че подобно изнудване не трябва да се толерира", каза той.

Според политолога проблемът в Гърция и като цяло в Южна Европа, е че финансовата политика за икономии, която Брюксел води, няма никаква друга алтернатива. "Голяма част от южноевропейците смятат, че няма значение за кого гласуват, защото финансовите рестрикции са еднакви за всички. Няма значение дали гласуват за десни или леви партии", обясни той.

Даниел Стефанов обърна внимание и на това как реагират другите страни на един нов заем за Гърция.

"Предизвикателство е да се убедят другите държави защо трябва да се даде отново помощ за Гърция и да се обясни къде отидоха другите пари. А и Гърция вече дължи около 320 млрд. и никой не иска да рискува политическите си планове, защото гърците не могат да намерят правилния път", коментира политологът.