Кери: САЩ разглеждат събитията в Сребреница като геноцид

Държавният секретар на САЩ призова за подвеждане под отговорност на извършилите „това масово убийство“

10.07.2015 | 09:07 Редактор: Мариета Иванова
Кери: САЩ разглеждат събитията  в Сребреница като геноцид

САЩ разглеждат като геноцид трагичните събития, които се случиха в Сребреница преди 20 години, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от ТАСС.

"Когато става дума за геноцида в Сребреница, ние почитаме паметта на жертвите, като по този начин потвърждаваме решимостта си да не допуснем повтаряне на подобни трагедии", се посочва в изявление на ръководителя на Държавния департамент.

Държавният секретар счита, че тези, които "са извършили това масово убийство, трябва да бъде подведени под отговорност".

"И ние сме длъжни да помним жертвите от Сребреница и всички жертви на войната в Югославия не само днес, но и всеки ден", се отбелязва в съобщението.

В сряда Русия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на внесена от Великобритания проекторезолюция, признаваща клането в Сребреница за геноцид.

Други четири страни - Ангола, Китай, Нигерия и Венецуела - се въздържаха по време на гласуването във връзка с избиването на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в босненския град на 11 юли 1995 г. Представителите на десет страни подкрепиха резолюцията.