ЕС призова Турция да помогне за спасяването на обкръжения от ислямистите Кобане

За момента обаче турският президент отказва страната му да се включи във военната коалиция срещу Испямска държава

11.10.2014 | 09:57 Редактор: Георги Стоянов
ЕС призова Турция да помогне за спасяването на обкръжения от ислямистите Кобане

Хиляди хора „най-вероятно ще бъдат избити”, ако Кобане падне в ръцете на Ислямска държава, заяви високопоставен представител на Организацията на обединените нации, след като терористите превзеха щабквартирата на кюрдските сили в града и сега контролират 40% от територията до сирийско- турската граница, съобщава ABC News.

Специалният пратеник на ООН Стафан Де Мистура предупреди, че Кобане може да последва участта на босненския град Сребреница, където 8000 цивилни бяха убити, след превземането му от сръбските сили през 1995 – най-тежкото военно престъпление в Европа след края на Втората световна война.

„Ако Кобане падне, 700 плюс вероятно още 12 хиляди цивилни, освен кюрдските бойци, най-вероятно ще бъдат избити”, посочва Де Мистура, позовавайки се на оценки на ООН.

Според ООН 700 предимно възрастни граждани са хванати в капан в центъра на града, докато други 12 хиляди са напуснали центъра, но не са успели да достигнат турската граница.

Фокусът на международната общност е върху Турция – страна членка на НАТО с най-голямата армия в региона, която би могла да се намеси и да спаси града.

За момента обаче турският президент Реджеп Таип Ердоган отказва страната му да се включи във военната коалиция срещу Испямска държава и да използва сила, за да защити Кобане.

Междувременно Европейският съюз призова за засилване на международното сътрудничество в борбата срещу групировката Ислямска държава.

"Дълбоко сме обезпокоени от хуманитарната ситуация и ситуацията със сигурността в Кобане и в останалата част от самопровъзгласения кюрдски регион в Сирия", се казва в изявление на говорителя на шефката на европейската дипломация Катрин Аштън.

ЕС "категорично осъжда групировката "Ислямска държава" и настъплението й в Кобане и остава решен да играе пълноценно ролята си в борбата срещу ИД. ЕС, Турция и другите регионални и международни партньори трябва да се сътрудничат повече за изолирането и овладяването на заплахата от ИД. ЕС продължава в пълна степен да подкрепя дипломатическите усилия на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан Де Мистура за политическо решение в Сирия", заяви говорителят на Аштън.

Вчера Де Мистура призова Турция да разреши на потърсилите убежище на територията й сирийски кюрди да преминат обратно границата, за да отидат да се бият в защита на град Кобане.