Газа една година след войната

Bloomberg разговаря със собственици на фабрики в Газа, за да разбере как възстановяват бизнеса си една година след военния конфликт

08.07.2015 | 12:57 Редактор: Виктория Крумова
Газа една година след войната

Възстановена ли е Газа една година след войната

Дата: 8 юли – 26 август 2014

Убити палестинци: 2220

Убити израелци: 71

Муса Сеям, мениджър Almadina: По време на войната от юли 2014 цялата фабрика беше напълно изгорена, а таванът също се рушеше заради силния огън вътре. След като свърши войната, започнахме да планираме как да изградим фабриката наново.

В Газа има щети върху 419 бизнеса, а 128 са напълно разрушени.

Още по темата

Муса Сеям, мениджър Almadina: Купихме тази машина след войната, защото предишната беше напълно унищожена. Машината струва повече от $100 000. Купихме я, за да можем да възстановим производството. Това е третият път, когато ни разрушават. Това е третата война, пред която бяхме изправени, тъй като сме близо до границата. Изхвърлихме някои от машините, без да ги подменяме. Не можахме да поправим нищо, защото пожарът беше унищожителен. Тези машини струват между 4 и 5 милиона долара. Само машините, без суровините.

Дори след като подновихме производството, нещата не са както преди – близо 50% от това, което правехме преди. Капацитетът спадна много.

Но не всички успяха да се възстановят.

Мохамед Елиан ал-Телбани: Възстановяването на фабриката не е лесно. Виждате ли колко голямо е разрушението? Освен това имаме нужда от финансово обезпечаване. Не мога да построя наново разрушената си фабрика, заради огромните щети и загуби. Изчисляват се на $18.5 милиона. Има загуба на машини, конструкция и суровини.