Терористична атака над автобус в Израел

Палестинец намушка поне 10 души в автобус в Тел Авив

21.01.2015 | 12:34 Редактор: Ирина Георгиева
Терористична атака над автобус в Израел

От израелската полиция съобщиха, че са простреляли палестинец от Западния бряг, след като е намушкал поне 10 души при нападение срещу автобус в центъра на Тел Авив, съобщи BBC. Трима от намушканите са в много тежко състояние, четирима са в умерено, а останалите трима са леко пострадали, заявяват от службите за бърза помощ.

Инцидентът е станал на мост Маарив, където заподозреният е нападнал хора в автобуса и извън него, съобщиха от полицията. Те приемат случая като терористичен акт. Извършителят се е опитал да избяга от местопрестъплението, но е бил леко ранен, след като е бил прострелян в крака, допълни говорителката на полицията.

Полицаите патрулират в района, за да избегнат още по-нататъшни атаки, заяви в Twitter акаунта си говорителят на полицията Мики Розенфелд. Улицата около мост Маарив е затворена.

Заподозреният е на 23г., незаконно пребиваващ работник от град Тулкарем на Западния бряг.

"Терористът е намушкал шофьора на автобуса няколко пъти, но водачът му отвърнал. Тогава заподозреният избягал. След това бил неутрализиран от охрана на службите на затворите." - поясняват от полицията.

"Видяхме как автобусът отклони встрани, а след това спря на зелена светлина." - заяви офицер от службите на затворите, който се идентифицира пред BBC само под името Бени.

"Изведнъж видяхме как хората започват да бягат извън автобуса и да викат за помощ - тогава скочихме и се затичахме след терориста. Първо стреляхме във въздуха, а след това в крака му." - допълва Бени.

Изат ар Решик, висш служител на групировката Хамас, похвали атаката. Говорейки от Катар, той описа нападението като "естествен отговор на престъпленията на окупацията и тероризма срещу палестинския народ".

Израелските власти заявиха, че се засилва тенденцията от последните няколко месеца, където палестинци, без сложни оръжия, атакуват цивилни произволно, сочи доклад ма Кевин Конъли от BBC.

В края на миналата година, редица израелци бяха убита при нападения от палестинци,  които използват ножове, а понякога дори и автомобили. През последните месеци се засилва напрежението, особено след конфликта през лятото в Газа и споровете за достъп до религиозни обекти в стария град на Йерусалим.

Повече от 2100 палестинци бяха убити в Газа по време на конфликта с Израел, от които повечето бяха цивилни, сочи доклад на OON. 67 израелски войници и 6 цивилни в Израел, също бяха убити.