Проф. Георгиос Приос: Гърция не използва съвременни методи в преговорите с ЕС

Имахме пет месеца да правим политика в условията на 21 век, коментира преподавателят от Атинския университет

23.06.2015 | 08:54 Редактор: Мариета Иванова
Проф. Георгиос Приос: Гърция не използва съвременни методи в преговорите с ЕС

Промените от последните разговори между гръцките управляващи и международните кредитори на южната ни съседка няма да бъдат големи, стана ясно от коментара на проф. Георгиос Приос за предаването Денят On Air  с водещ Веселин Дремджиев. Експертът подчерта, че основният проблем на страната остава растежът и изграждането на една по-справедлива икономика, което по думите му няма да бъде постигнато с това споразумение.

Той също така изтъкна, че вече пет месеца управляващите на Гърция са имали възможност да правят политика в условията на 21 век, но по думите му съвременни методи като например публична дипломация не били използвани досега.

Проф. Приос коментира, че всеки ден СИРИЗА се отдалечава от програмата, с която е спечелила изборите. По неговите думи обаче споразумението с Брюксел ще мине в парламента, въпреки че не е изключена и сериозна критика, предимно от левите партии.

Той също така изтъкна, че „отдавна няма високи заплати и пенсии в Гърция, но има бизнес, който се поддържа от държавата, има неща, които трябва да се направят като модернизация на икономиката и във функционирането на държавата. От друга страна, трябва да се намали голямата социална неравност, която е много по-голяма в сравнение с другите държави“.

В същото време след извънредната среща на висока равнище на Еврогрупата председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че водената от него институция предлага на южната ни съседка програма за подкрепа на инвестиции в  размер на 35 милиард евро до 2020 г.

По думите на Юнкер до края на седмицата кредиторите на Гърция ще успеят да се договорят за програмата за реформи на Атина. Когато тя бъде одобрена, ще може да се деблокира международна помощ за Гърция от 7,2 милиарда евро, предава ТАСС.