Обама е уверен, че ИД може да бъде победена

Няма много време за постигане на споразумение между Гърция и кредиторите й, допълни Меркел

08.06.2015 | 19:00 Редактор: Ирина Георгиева
Обама е уверен, че ИД може да бъде победена

Американският президент Барак Обама изрази увереност, че групировката ИД в крайна сметка ще бъде разгромена и изгонена от Ирак, но по думите му това няма да е лесно и ще отнеме време, предаде БТА, позовавайки се на Associated press и Reuetrs. По думите му обаче все още има значителни предизвикателства в Ирак, където ИД контролира големи територии, а наскоро превзе важния град Рамади.

Успехът срещу групировката ще зависи от ефективна международна коалиция, подкрепяща иракския министър-председател Хайдер ал Абади, смята Обама. Той каза, че е "напълно уверен в успеха", ако международната коалиция подкрепя Абади, а иракският премиер има правителство, което представлява всички.

Абади благодари на американския президент и лидерите от G7 за тяхната подкрепа и изрази увереност в крайната победа. Според Обама превземането на Рамади от ИД може да е краткосрочен тактически успех. Междувременно иракският премиер призова международната общност да помогне за това да се попречи на групировката да печели от контрабанда на петрол.

САЩ и водещите им съюзници са единни по някои от най-належащите предизвикателства в света, отбеляза американският президент. Той отбеляза, че страните от G7 подкрепят Украйна и са съгласни, че икономическите санкции срещу Русия трябва да продължат, докато Москва не приложи напълно прекратяването на огъня, което многократно се нарушава.

Лидерите от Групата на седемте също така са се разбрали да одобрят силно глобално споразумение за климата по-късно през годината в Париж. 

Друг въпрос, по който според Обама те са постигнали съгласие, е необходимостта да се помогне на Гърция да осъществи важни реформи, за да избегне дефолт и да се върне към растеж.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не остава "много време" за постигане на споразумение между Гърция и нейните кредитори. 

"Няма много време и следователно трябва да се работи здраво." - каза Меркел, цитирана от AFP, на заключителна пресконференция в края на срещата на високо равнище на G7

"Сега всеки ден е от значение за изпълнението на това, което остава да се направи." - допълни тя.

Гръцката тема бе сред другите обсъждани въпроси в дискусиите между държавните и правителствени лидери на G7, допълни Меркел, която уточни, че този проблем не е заемал много място в дневния ред на форума. Неевропейските страни (САЩ, Канада и Япония) са се информирали за напредъка в преговорите.

"Всички, които бяха около масата, искат Гърция да остане в еврозоната."- заяви канцлерът, но посланието към Атина е, че "солидарността на европейците и на МВФ изисква Гърция да вземе мерки и да направи предложения".

Меркел потвърди, че ще има възможност да говори по темата отново с премиера Алексис Ципрас в сряда в Брюксел на срещата на високо равнище ЕС - Латинска Америка.

От февруари Гърция води преговори с ЕК, МВФ и ЕЦБ, за да получи срещу ангажименти за структурни реформи на икономиката си деблокиране на няколко милиарда евро помощи, от които спешно се нуждае, за да може да погаси в срок текущи задължения. 

На 30 юни Гърция трябва да върне на МВФ 1,6 милиарда евро по заеми след решението й да обедини в края на месеца четирите плащания, които трябва да направи през юни към Фонда.