Започна срещата на G-7

До замък "Елмау" достигнаха стотици демонстранти

07.06.2015 | 17:28 Редактор: Ирина Георгиева
Започна срещата на G-7

Започна срещата на страните от G-7, след като всички лидери пристигнаха в баварския замък Елмау, съобщава ТАСС. Събитието ще продължи два дена.

В замъка се събраха американският президент Барак Обама, премиерите на Великобритания Дейвид Камерън, Италия Матео Ренци, Канада Стивън Харпър и Япония Шиндзо Абе. Те пристигнаха по покана на германския канцлер Ангела Меркел. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са представителите на ЕС.

Главните теми на двудневната среща на високо равнище са икономическият растеж, климатичните промени, политиката на сигурност и здравеопазване, гръцкият дълг, обстановката в Украйна.

Участниците бяха посрещнати от Ангела Меркел и от съпруга й Йоахим Зауер. 

За 7 юни са планирани две работни заседания, както и работна вечеря, на която ще бъдат обсъдени въпросите на външната политика.

За сигурността на лидерите ще се грижат около 20 000 полицаи. Събитието се отразява от около 3 хиляди журналисти от целия свят.

Междувременно до замък "Елмау" пристигнаха стотици демонстранти. Те тръгнаха от германския град Гармиш-Партенкирхен. 

Протестиращите издигнаха лозунги "политиката е за хората, не за пазарите", съобщи БНР. Замъкът обаче е обграден с телена мрежа и няколко полицейски кордона.

Според журналисти, участниците във форума могат да разберат за демонстрациите само от медийното им отразяване. Засега около замъка и в самия Гармиш-Партенкирхен е спокойно.

Осем протестиращи са арестувани, тъй като са се опитали да блокират магистрала. Трима от тях вече са освободени. Заради блокади на демонстранти по пътя към замъка обаче се налага жураналисти и гости на форума да бъдат транспортирани дотам с хеликоптери, а не с автобуси.