fallback

Лидерите на страните от Г 7 продължават да търсят решение на ситуацията в Гърция

Юнкер определи Ципрас за приятел, но постави условия за запазването на приятелството.

08.06.2015 | 11:12 Автор: Велко Каменов

Гръцката криза е основната тема на срещата на лидерите на страните от Г 7, която започна на 7 юни 2015 в Германия и продължава на 8 юни, съобщава Bloomberg. По време на първия ден от срещата на лидерите беше постигнато съгласие, че Гърция трябва да стигне до споразумение, за да избегне риска от по-мащабни последици върху икономиката си.

Немският канцлер Ангела Меркел заяви, че всички споделят мнението, че има още много какво да бъде свършено и все още споразумението е далеч. Тонът ѝ е различен от тона на Алексис Ципрас, демонстриран по време на изказването му в гръцкия парламент в петък (5 юни). Тогава той заяви, че Гърция се е приближила най-много до постигането на споразумение с кредиторите въпреки раздалечаването през последната седмица. Ципрас определи последното предложение на кредиторите като „лош трик във воденето на преговорите.”

Президентът на Европейската комисия Жан Клод Юнкер също направи изявление през почивните дни като беше пределно откровен за това какво може да се случи, ако преговорите продължат по този начин. Той каза, че двете страни все още не могат да се разберат за това кое предложение стои на дневен ред. “Нямам личен проблем с Алексис Ципрас. Точно обратното – той ми беше приятел и ми е приятел. Но честно казано, за да запазим приятелството си, той трябва да следва минимални правила”, заяви Юнкер.

Италианският министър-председател също говори през уикенда като заяви, че няма как италианците да плащат за пенсионната система в Гърция, която е по-добра и плаща повече от тяхната собствена.

Консултантската компания Nomura предупреждава, че дори да бъде постигнато споразумение за отключването на последния транш от втория гръцки спасителен пакет, тези пари няма да са достатъчни. До края на 2016 г. Гърция ще се нуждае от сума от порядъка на 33 млд. долара или дори повече, ако икономическата ситуация в страната се влоши.

 

fallback
Още от Свят
fallback