Какво означава офанзивата на Ислямска държава

Коментар на Елиът Готкин за телевизия Bloomberg от Тел Авив

22.05.2015 | 16:14 Редактор: Георги Стоянов
Какво означава офанзивата на Ислямска държава

Това, което се случи тук само преди няколко дни, е, че те успяха да превземат най-големия град в най-голямата иракска провинция, а сега и Палмира, която е само на 240 километра на североизток от Дамаск.

Така че това наистина е една значима седмица за ислямска държава. Това са две отлични пропагандни победи, но също така и победи в стратегически важни райони, които ще им позволят да атакуват изненадващо нови територии в двете страни.

Освен това, когато говорим за Палмира, това ще им донесе допълнителни средства, тъй като край сирийския град има нефтени находища, както и ново оръжие, на което те са сложили ръка, когато частите за сигурност се оттеглиха от позициите си.

Превземането на Палмира им осигурява и плацдарм за атака срещу Хомс и Дамаск, а и териториите на юг.

В Палмира има и доста антики, които те могат или да разрушат или продадат. Елиът, вниманието тук в САЩ е насочено главно върху нашата стратегия в Ирак. Помогни ни да разберем, какво се случва точно сега в Сирия? На къде върви тази война?

Елиът Готкин: Очевидно ситуацията е много нестабилна. Както знаем САЩ извършват въздушни удари и в Сирия.

Може да предположим, че САЩ и коалиционните ми партньори искат да покажат, че успяват да притиснат ислямска държава, че ислямистите отстъпват

Според мен обаче ислямска държава успя да неутрализира тези усилия, като превзе тези два града през последните няколко дни.

Елиът, ще ти покажа нещо. Това е Ричард Хас в нашето предаване вчера. Той е председател на съвета за международни отношения. Той на практика каза, че тези страни са се счупили и немогат да бъдат поправени.

Елиът Готкин: Време е да приемем реалността. Те немогат да бъдат събрани отново заедно. Със стария мултиетнически Ирак е свършено.

Старата карта на Близкия изток, където Ирак и Сирия са отделни държави. С това е свършено.

Елиът, цялото кралско войнство. С това свършено ли е? Може ли Ирак отново да е единна страна?

Елиът Готкин: Нещата неизглеждат много позитивни в момента. Определено САЩ смятат, че дори да изгубят няколко битки в крайна сметка ще спечелят войната.

Това мисли Джон Кери и това е американската позиция в момента.

Елиът Готкин от Тел Авив се опита да ни помогне да разберем тази непрестанно променящата се и объркана война на два фронта.