ИД превзе и последния граничен пункт между Сирия и Ирак

Ат Танф се намира в провинцията Хомс, където на 21 май ИД превзе напълно античния град Палимира

22.05.2015 | 10:56 Редактор: Ирина Георгиева
ИД превзе и последния граничен пункт между Сирия и Ирак

Джихадистите от ИД са превзели и последния граничен пункт на Сирия с Ирак, съобщи BBC, позовавайки се на Сирийската обсерватория за човешки права.

Правителствените сили се оттеглиха от пункта Ат Танф, както е наричан в Сирия, или Ал-Уалид - в Ирак. Той се намира в провинцията Хомс, където на 21 май ИД превзе напълно античния град Палимира.

От САЩ заявиха, че борбата с бунтовниците ще бъде "трудно предизвикателство". В момента ИД контролира "повече от 95 000 кв. км." от Сирия, което е 50% от цялата територия на страната, съобщават от Сирийската обсерватория за човешки права.

Джихадистите контролират провинциите Дейр аз Зур и Ракка и имат силно присъствие в Ал-Хасеке, Халеб, Хомс и Хама.

Въпреки това има и големи площи, които ИД контролира на изток, но те не са стратегически важни, съобщават кореспондентите на BBC.

ИД спечели значителна победа в съседен Ирак, превземайки стратегически важен град Рамади в провинция Анбар, след седмица на сблъсъци.

Контролът над пункта Ат Танф в сирийската провинция Хомс дава възможност на бунтовниците да свържат позициите си с провинция Анбар, отбеляза кореспондентът на BBC Джим Мюир.