fallback

Ислямска държава напълно контролира сирийско-иракската граница

Така екстремистите могат безпрепятствено да предислоцират бойците си

22.05.2015 | 12:17 Автор: Мартина Ганчева

Терористичната организация "Ислямска държава" превзе и последния граничен пункт между Сирия и Ирак. Така екстремистите могат безпрепятствено да предислоцират бойците си.

Междувременно директорът на полицията в Куала Лумпур съобщи, че терористите от „Ислямска държава“ планират отвличане на хора и ограбване на банки в Малайзия, за да финансират своята дейност. Вероятни мишени на терористите са центрове с многоброен персонал, включително чуждестранен, както и държавни учреждения. Освен това Ислямска държава планира атаки срещу военни лагери и полицейски участъци с цел да заграби оръжия.

Преди по-малко от месец в центъра на Куала Лумпур бяха арестувани 12 предполагаеми терористи, от които бяха иззети взривни устройства. В началото на април службите за сигурност задържаха 17 души, които подготвяли серия от терористични актове срещу важни обекти в столицата и няколко военни лагера и полицейски участъци.

Властите на Ирак планират да създадат Национална гвардия за борба с „Ислямска държава”. В нея ще бъдат включени племена от територията на цялата страна. За момента могат да бъдат въоръжени до 8 000 души в провинция Анбар, съобщи високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ. Междувременно Турция експулсира над 1300 чуждестранни бойци на "Ислямска държава". Със същия мотив е забранен достъпът в страната на над 14 хиляди чужди граждани, за които властите имат сведения, че възнамеряват да се присъединят джихадистите.

 

fallback
Още от Свят
fallback