fallback

Джоузеф Стиглиц: Нито САЩ нито Русия изпълниха ангажиментите си към Украйна

Коментар на Джоузеф Стиглиц, носител на нобелова награда за икономика за телевизия Bloomberg от Лондон

21.05.2015 | 12:50 Автор: Георги Стоянов

Професоре, когато слушахме тези коментари, аз се запитах дали Европа или Западният свят и Русия всъщност говорят на един и същ език? Изглежда двете страни просто виждат света по различен начин.

Джоузеф Стиглиц: Мисля, че сте много права. И очевидният проблем е Украйна. Ние имахме споразумение, в което се казваше, че те няма да нападнат Украйна.

И то беше част от договора, с който Украйна се отказа от ядрения си арсенал преди 20 години. Украйна имаше ядрени оръжия и те се отказаха от тях.

Още по темата

По това време те се опасяваха, че може би  Русия ще ги нападне, но Русия каза – ‘Никога!’, а ние казахме, Съединените щати казаха – ‘Ние ще ви защитаваме’.

Разбира се и двете страни нарушиха обещанията си – Русия нападна Украйна, а Съединените щати не си удържаха думата си да ги защитят.

Мисля, че нямахме избор освен да наложим санкции. Ако не сме готови да изпълним поетия ангажимент чрез военна интервенция, за която не мисля че щяхме да съберем подкрепа като се имат предвид останалите проблеми наоколо, ние просто трябваше да наложим санкции.

Мисля че всъщност точно сега трябва да окажем доста по-голяма подкрепа за Украйна. Те проведоха демократични реформи, те се движат в правилната посока, но се намират на ръба на фалита като Гърция.

Имам предвид, че това е случай, в който икономиката и политиката се преплитат. Защото инфлацията в Русия започва да расте неудържимо особено по отношение на храните. Цените им са извън контрол и изглежда, че това е политическа маневра Владимир Путин да бъде представен като силен лидери в момент, когато икономиката е толкова слаба.

Джоузеф Стиглиц: От гледна точка на света, който е загрижен за независимостта на Украйна, санкциите бяха подкрепени от спада на цената на петрола и една от големите грешки на Русия беше, че те недиверсифицираха икономиката си и заради това се оказаха напълно зависими от суровините – не само петрол, но и други природни ресурси.

И това означава, че когато цената на петрола върви надолу, те са в много трудна ситуация.

Професоре, в 20 секунди, защото след 4 минути ще имаме данните за инфлацията във Великобритания. Опасявате ли се от ‘японификация’ на Европа заради ниската инфлация, която може да прерасне в дефлация?

Джоузеф Стиглиц: Да притеснявам се. Нека ви кажа, ниската инфлация е сигнал за слаба икономика. Тя означава, че има слабо търсене.

Аз приемам инфлацията като термометър. И истинският проблем е, че бюджетните икономии през последните 5 -7 години наистина отслабиха Европа и доведоха до ниска инфлация.

И това се отразява на бъдещето. Това унищожава потенциалния бъдещ ръст на Европа.

fallback
Още от Свят
fallback