Последният доклад на Немцов: Поне 220 руски войници са загинали в Украйна

За бойните действия от руския бюджет са похарчени близо 53 милиарда рубли

12.05.2015 | 17:02 Редактор: Ирина Георгиева
Последният доклад на Немцов: Поне 220 руски войници са загинали в Украйна

Поне 220 руски войници са загинали в сраженията в Донбас, заключи разследване на руски опозиционни активисти. В него са включени и данни от руския опозиционен политик Борис Немцов, който беше застрелян февруари 2015г., предаде BBC.

Русия отрича твърденията на Запада, че е изпратила руска редовна войска и оръжия, които да помагат на бунтовниците в източната част на Украйна. Според доклада цената на руското военно участие за 10 месеца се изчислява на 53  млрд. рубли. Парите са от русия държавен бюджет.

Докладът, който е 64 страници е наречен "Путин. Войната". Той е публикуван на новинарския уебсайт Open Russia.

Още по темата

Иля Яшин, който представи доклада, заяви, че руските войски са прекосили масирано украинската граница за първи през август 2014 г., когато украинската армия е минала в настъпление, но била спряна от руските войски в Иловайск (малък град в района на Донецк) и на южния фронт на Донецк. Яшин подробно описа как са убити 150 руски войници.

Още близо 70 руски войници били убити в първите два месеца на тази година край Дебалцево. 

Руснаците, които се бият срещу войските на Киев в Източна Украйна, получават до 90 000 рубли (1774 долара) на месец, посочва докладът.

"Всички ключови успехи на сепаратистите бяха подсигурени от единици на руската армия." - каза г-н Яшин, като призна, че всички данни в доклада са събрани от Русия, без да е направено разследване на място в Украйна.

Въпросът за руска намеса в Украйна е много чувствителен в Москва. Активистите заявиха, че им е било трудно да намерят някой, който да отпечата документа.

Кремъл отказа да коментира доклада на Немцов.

"Още не съм се запознал с въпроса и не мога да кажа нищо." - заяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от руските агенции.