fallback

Варуфакис: Другата седмица Гърция ще постигне споразумение с кредиторите

Миналата седмица правителството посегна на резервите си в МВФ, за да му плати 750 млн. лихви по съществуващи заеми

19.05.2015 | 09:17 Автор: Ирина Георгиева

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че очаква да бъде постигнато споразумение с кредиторите в рамките на следващата седмица, което ще спаси нуждаещата се от пари страна от банкрут, съобщи BBC.

Гърция бързо се приближава към фалита, тъй като трябва да плати 1,5 млрд. евро към МВФ на 5 юни.

Гръцкият финансов министър Варуфакис коментира за телевизия Star, че сделката с кредиторите е "много близо" и отрече твърдението, че Гърция може да напусне еврозоната.

"Нямаме друга валута в радара си." - добави той.

Гръцкото правителство, ЕС и МВФ проведоха заключителни преговори за икономически реформи, в които се посочва, че трябва да бъдат изпълнени преди да бъде изплатен последният транш от 7,2 млрд. евро от спасителната програма за страната в размер на 240 млрд. евро.

Все още обаче предстои да бъдат решени проблемите в пенсионнната реформа, дерегулацията на пазара на труда, както и повторното наемана на 4000 бивши държавни служители.

Безизходицата идва от опасенията, че Гърция може да изчерпа парите си брой.

Миналата седмица правителството посегна на своите резерви в МВФ, за да му плати 750 млн. лихви по съществуващи заеми. 

"Уверявам ви, че ако сме изправени пред дилемата дали да платим на кредитор, който отказва да подпише споразумение с нас, и пенсионер, ще платим на пенсионера. Надявам се, че ще успеем да платим и на двете страни." - каза гръцкият финансов министър Варуфакис.

fallback
Още от Свят
fallback