J.P. Morgan: Времето за Гърция приключва

Коментар на Патрик Шоуиц, глобален стратег на J.P. Morgan Multi-Asset Group за телевизия Bloomberg от Лондон

18.05.2015 | 18:25 Редактор: Георги Стоянов
J.P. Morgan: Времето за Гърция приключва

Когато погледнете Гърция изглежда, че бавно вървим към пълен хаос, защото двете страни изглежда, че несближават позициите си по никакъв начин.

Патрик Шоуиц, глобален стратег на J.P. Morgan Multi-Asset Group:

Да, мисля, че времето ще свърши. Ако погледнете, какво анализаторите казват през последните няколко месеца, прекрачихме толкова много крайни срокове, докато чакахме парите на Гърция да свършат.

Още по темата

Сега обаче през лятото предстоят толкова много плащания към МВФ, към ЕЦБ и правителствата от еврозоната, че времето им наистина свършва и това ще се случи дори преди проблемите с обезпеченията на гръцките банки, за които научихме току що, да ги притиснат до стената.

Така че Патрик, означава ли това, че те ще фалират? Дори аз не съм съвсем сигурна, как да приемам тази история. Това е водеща новина, докато нещо не се случи – тоест негативно събитие?

Патрик Шоуиц: Интересно е, защото мисля, че пазарите досега не са реагирали особено. С движението на облигационните пазари напоследък е малко трудно да преценим, каква част от тази волатилност е свързана с Гърция.

Но ако погледнете на облигационните спредове – разликата между лихвите по италианските или испанските облигации и лихвите по германските ДЦК, нещата като цяло са под контрол.

Това е заради вливането на ликвидност от страна на ЕЦБ, нали?

Патрик Шоуиц: Точно така и според мен точно това Сириза не успяха да пресметнат. Те не предвидиха, че ЕЦБ ще стабилизира облигационните пазари, с което централната банка на практика неутрализира всички лостове, които гръцкото правителство имаше, спрямо останалата част от Европа по отношение на евентуалното разпространение на кризата.

Един от водещите банкери в Европа, всъщност един от големите изпълнителни директори, каза, че вливането на ликвидност има за цел да предпази отделните страни. Смятате ли така и ако да, означава ли това, че инвеститорите просто могат да продължат с бизнеса си, защото на практика няма значение дали Гърция ще фалира или не?

Патрик Шоуиц: Това е малко хлъзгава територия, защото веднъж след като започнете да говорите за избирателно купуване на облигации, тогава германският конституционен съд ще ви обърне внимание много, много бързо.

Но да, на практика знаем, че вливането на ликвидност има различни ефекти и един от тях е да стимулира икономиката, а друг е да ви изолира от всички тези проблеми.

Патрик, вие как играете на пазара? Да кажем, че ни предстоят два месеца несигурност и се приближаваме към някакво събитие по отношение на Гърция. Облигационните пазари претърпяват известна корекция – определено щатските ценни книжа го правят. Имаме доста голямо движение на валутните пазари. Какво купувате?

Патрик Шоуиц: Според нас много от по-екстремните флуктуации, които наблюдаваме, са следствие от изчистването на някои по-екстремни позиции.

Има мързелив консенсус по отношение на долара, мързелив консенсус по отношение на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ и всъщност това, това, което наблюдаваме на фондовите пазари сега, е сходно с това, което наблюдавахме при вливането на ликвидност от страна на други централни банки.

Така че ако се замислим, защо доходността по облигациите изведнъж се повишава, причината е, че всъщност все още не сме променили стратегиите си толкова много.

Все още смятаме, че правилният подход е да поемаме умерен риск.

Така че, ако Гърция фалира няма да имаме голямо сътресение?

Патрик Шоуиц: Не мисля, че ще има такова. Определено ще има някакво сътресение, но не мисля, че то ще промени нашите средносрочни очаквания.

Това е много интересно Патрик, благодаря ти много. Патрик Шоуиц, глобален стратег на J.P. Morgan Multi-Asset Group.