fallback

Кери: Санкциите срещу Русия са необходими за обезпечаване на мира в Украйна

Държавният секретар на САЩ определи посещението си в Сочи преди ден като „важно“ във важен момент

13.05.2015 | 11:04 Автор: Мариета Иванова

САЩ не искат да има санкции по отношение на Русия, но те са необходими за обезпечаване на мира в Украйна. Такава позиция е изразил държавният секретар на САЩ Джон Кери в изказване преди началото на срещата на външните министри на страните от НАТО в град Белек, провинция Анталия, предава ТАСС.

„Ние не искаме санкции срещу Русия, но те са необходими за обезпечаване на мира и прекратяване на огъня в Украйна,“ коментира Кери.

Ден по-рано- на 12 май, държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна в Сочи с руския президент Владимир Путин и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Преди срещата от администрацията на руския президент посочиха, че въпросът за санкциите не е в дневния ред на разговорите.

В хода на преговорите главата на американската дипломация подчертал, че това е било „важно посещение“, което е проведено във „важно време“.

„Ние не сме очаквали задължително, че ще има, какъвто и да е пробив или че ние напълно ще знаем как да решим, който и да е конкретен проблем. Но имахме добър, обстоен диалог с руските лидери и именно такъв диалог е изключително важен, за постигането на прогрес по много сложни проблеми, с които се сблъскваме,“ заявил Кери.

В Кремъл срещата между руския президента Владимир Путин и държавният секретар на САЩ Джон Кери беше приета като първи признак за разбиране на необходимостта от връщане на сътрудничеството между двете страни, отбелязва ТАСС. Информационната агенция допълва, че такова мнение е изразил пред журналисти помощникът на руския президент Юрий Ушаков. - „Въз основа на това ние оценяваме осъществения контакт като много полезен, необходим и положителен“, посочва той.

От публикуването на Twitter профила на Джон Кери съобщение става ясно, че в рамките на двудневния форум в Анталия ще стане дума за Сирия, Иран и други въпроси, по които страните-членки на НАТО следят отблизо.

fallback
Още от Свят
fallback