Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Васко Михайлов: Кери написа в Twitter, че дискусиите с Лавров и Путин са откровени

Фокусът по време на "туита" е насочен върху Иран и Сирия

12.05.2015 | 21:20 Редактор: Ирина Георгиева
Васко Михайлов: Кери написа в Twitter, че дискусиите с Лавров и Путин са откровени

Американският държавен глава Джон Кери написа в Twitter, че дискусиите с руския външен министър Сергей Лавров и с руския президент Владимир Путин са откровени, а фокусът по време на "туита" е насочен върху Иран и Сирия. Това коментира кореспондентът на БНР Васко Михайлов в Денят Он Ер. По думите му очевидно САЩ разчита на тази среща за подобряване на отношенията с Русия и най-вероятно събитието е инициирано именно от тях.

"Путин се намира в Сочи тези дни, защото провежда серия от съвещания с представители на военно-промишления комплекс, с армията - среща, запланирана доста по-рано." - обясни Михайлов по повод това, защо срещата се провежда именно в Сочи.

В навечерието на 9 май бяха уволнени 20 руски генерала, припомни Михайлов. По думите му официалното обяснение беше, че те не са уволнени, а освободени поради навършена пенсионна възраст. На тяхно място веднага бяха въведени и повдигнати в звание други военни и полицаи - естествена ротация, допълни кореспондентът на БНР.

Докладът на убития руски опозиционен политик Борис Немцов "Путин. Война" излезе само в 3000 броя, но може да бъде и видян в сайта на бившият олигарх и противник на Кремъл Михаил Ходорковски "Отворена Русия", коментира Михайлов и допълни, че електронната медия е била атакувана няколко пъти в деня на публикацията - 12 май. 

"Подготовката на този доклад може да е повлиял за убийството за убийството на Немцов." - коментира още Михайлов.

"За първи път се появяват цифри за разходите на Русия по тази война, именно в този доклад. Той добре обяснява кои са тези руски войници в Украйна, как са изпратени и как се вербуват така наречените "доброволци"." - обясни Михайлов.

Проучване на общественото мнение показва, че повечето руснаци са против тази война в Украйна, както и мнозинството не вярват, че в Украйна има руски войници, подчерта Михайлов. Според него това е един парадокс, защото руското население буквално е разделено - 53% са на едната теза, а при друго проучване 53% са на другото положение.