Долгов: Западът на насърчи Киев да разследва трагедията в Одеса

Престъплението остава безнаказано, коментира комисарят по правата на човека към руското външно министерство

02.05.2015 | 11:44 Редактор: Мариета Иванова
 Долгов: Западът на насърчи Киев да разследва трагедията в Одеса

Европейският съюз и САЩ трябва да насърчат киевските власти да разследват сериозно трагедията в Одеса от преди година. Това заяви упълномощеният от Руското външно министерство по въпросите за правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава Константин Долгов, предава ТАСС.

„Международната общност, и в частност ЕС и САЩ, трябва да спрат да покровителстват украинските власти, в това число и радикалните елементи, а напротив- трябва да насърчат Киев да започне сериозно разследване и да гарантира справедливостта,” коментира дипломатът.

 Той допълва още, че година след събитията в Одеса няма съществен прогрес в разследването на „това ужасно престъпление, когато бяха запалени живи десетки, а е възможно и дори стотици, души. Виновните не са наказани- нито изпълнителните, нито организаторите на това масово убийство. Квазиразследванията, организирани от украинските власти, не могат да се възприемат на сериозно. Не е направено практически нищо,” коментира Долгов.

По думите му престъплението „остава безнаказано, както и стотици други, извършени от украински палачи в хода на операции в Донбас”.

Долгов коментира още, че вместо да разследва трагедията, официален Киев се опира на  националистите.
 „В Киев не могат да се дистанцират от тези радикални елементи, които изпълняват шоуто в Украйна. Нещо повече- на много от тези елементи украинските власти продължават да се опират. В такава ситуация да се очаква каквото и да е справедливо разследване не е възможно”, коментира дипломатът.

На 2 май 2014 радикални представители от „Десен сектор”  и т.нар. „самоотбрана на Майдана” подпалват палатков лагер, където жители на Одеса събират подписи за провеждане на референдум  за федерализация на Украйна и придаване на официален статут на руския език, припомня ТАСС. Подкрепящите федерализацията се укриват в Дома на профсъюзите в града, но представителите на радикалните групировки обграждат сградата и я подпалват. Жертвите на случилото са 48 души, а ранните са над 200.