fallback

Нетаняху стъпка напред към съставянето на управляваща коалиция

Премиерът на Израел подписа споразумение с две партии

30.04.2015 | 09:20 Автор: Мариета Иванова

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предприе първа стъпка към съставянето на нова управляваща коалиция, като подписа снощи споразумения с две партии, предава БТА, цитирайки информация на Reuters.

 

Управляващата досега негова дясна партия "Ликуд" обяви, че е подписала споразумения с центристката "Кулану" и с ултраортодоксалната "Обединен юдаизъм на тората". Съдържанието на постигнатите договорки засега не се разкрива. Лидер на "Кулану" е влиятелната нова звезда на израелската политическа арена Моше Кахлон, който се представи много силно на парламентарните избори през март с обещания за икономически реформи и по-евтин живот. Очаква се той да бъде финансов министър в новия кабинет.

Така до момента новата коалиция разполага с 46 места в 120-членния парламент. "Ликуд", която неочаквано спечели изборите пред опозиционната Партия на труда, преговаря с още три крайнодесни и националистически партии и се очаква да си осигури мнозинство от 67 депутати.

Предвид на сложността на преговорите с потенциалните коалиционни партньори Нетаняху, който е натоварен да състави новото правителство, поиска от президента 2-седмично удължаване на възложения му мандат и сега крайният срок, до който той трябва да представи новото правителство, е 7 май.

 

fallback
Още от Свят
fallback