Западът посрещна хладно изборната победа на Нетаняху

Те призова израелския премиер да работи за създаване на палестинска държава

19.03.2015 | 09:00 Редактор: Ирина Георгиева
Западът посрещна хладно изборната победа на Нетаняху

Западните сили посрещнаха хладно донякъде изненадващата победа на израелския премиер Бенямин Нетаняху на парламентарните избори на 17 март, пише БТА. Те призоваха "ястреба" Нетаняху, който в навечерието на вота се обяви против създаването на палестинска държава, да потвърди ангажираността си с близкоизточния мирен процес. 

Франция апелира Израел да прояви отговорност и се обяви за възобновяване на мирните преговори с палестинците с цел уреждане на конфликта на основата на съвместното съществуване на две държави. 

"Само създаването на една жизнеспособна и суверенна палестинска държава, съществуваща в мир и сигурност редом с Израел, ще позволи да бъдат гарантирани мирът и просперитетът в Близкия изток."- подчерта френското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от France presse.

Белият дом разкритикува Нетаняху, че се е отказал от ангажимента си в подкрепа на създаването на палестинска държава, предаде Reuters. Американското президентство обвини още израелския премиер, че е предизвикал разделение в страната със своите изказвания срещу арабското малцинство.

Аналогични позиции изразиха ЕС и Великобритания, посочва AFP. Те поздравиха Нетаняху с победата, но призоваха за уреждане на израелско-палестинския конфликт на основата на съвместното съществуване на две държави. 

ООН изрази очакване Израел да продължи да работи за създаване на палестинска държава, въпреки че премиерът бе преизбран, след като обеща точно обратното, предаде Reuters, цитирайки говорителя на генералния секретар на световната организация Бан Ки-мун Фархан Хак. Той призова Израел да прекрати незаконното строителство в окупираните палестински територии. 

Палестинският президент Махмуд Абас обяви, че ще си сътрудничи с всяко израелско правителство, което приеме съществуването на палестинска държава редом до Израел. 

Израелският постоянен представител в ООН Рон Просор междувременно определи своята страна като единствената демокрация в Близкия изток, предаде ТАСС. Той отхвърли критиките на говорителя на Бан Ки-мун Фархан Хак, който каза, че създаването на една жизнеспособна палестинска държава е условие за запазване демокрацията в самия Израел.