fallback

Млади британски мюсюлмани се обявиха срещу ИД

Мюсюлманската младежка лига представлява мюсюлманите във Великобритания и цели да насърчава единството и толерантността

01.04.2015 | 12:27 Автор: Ирина Георгиева

Група млади британски мюсюлмани създадоха свой собствен "джихад" срещу ИД и всички други терористични групи, съобщи Independent. Мюсюлманската младежка лига на Великобритания обяви идеологическа свещена война срещу ИД по време на конференция в Глазгоу, заявявайки, че екстремистите "нямат връзка с исляма или с мюсюлманската общност".

Предполага се, че много млади момчета и момичета във Великобритания се наемат на работа, а след това се "облъчват" с пропагандни клипове, в които се "хвали" животът в рамките на "халифата". 

"Усилията ни са насочени към това да се спрат опитите за привличане на млади момчета и момичета да се присъединят към редиците на ИД. Нужно е да се защити мюсюлманската общност, която чувства, че религията й е похитена." - коментира Шейх Ахмед Рехан Раза, председател на Мюсюлманската младежка лига.

Раза обяви декларация от седем точки, която осъжда убийството на всяко лице, независимо от вярата му и не приема екстремистите, които са се отклонили "от учението на пророка Мохамед и Корана".

"Оспорваме ИД, подобни групи и техните поддръжници идейно и интелектуално." - подчерта председателят на Лигата.

Мюсюлманската младежка лига представлява младите мюсюлмани във Великобритания и има за цел да насърчава единството и толерантността. 

Най-малко 60 британски жени и момичета на възраст над 15 години са се присъединили към ИД до момента. Според полицията в това число влизат и трите ученички от Лондон, които изчезнаха по-рано тази година. Броят британците, пътуващи, за да се присъединят към терористичните групировки, също се смята, че е много голям. Сред тях е и Мохамед Емвази, бившият студент от Лондон, за когото се смята, че е маскираният боец, известен като "джихадиста Джон", който се появява в клиповете на ИД с пленени западни заложници.

fallback
Още от Свят
fallback