Башар ал Асад: ИД се разрасна след водените от САЩ въздушни удари

Сирийският президент заяви, че смята Русия за надежден съюзник

30.03.2015 | 09:16 Редактор: Ирина Георгиева
Башар ал Асад: ИД се разрасна след водените от САЩ въздушни удари

Групировката Ислямска държава се е разраснала след водените от САЩ въздушни удари, коментира сирийският президент Башар ал Асад в интервю за американската телевизия CBS, предаде БТА, позовавайки се на Reuters. По думите на президента "всъщност ИДИЛ се е разраснала след началото на ударите" през септември 2014г.

Сирийският президент, който воюва с ислямистки и други бунтовници от 2011 г., заяви, че според някои оценки Ислямска държава привлича по 1000 души месечно в Сирия. По думите му групировката се разширява в Ирак и в Либия, и много други подкрепящи Ал- Кайда организации са обявили своята преданост към ИДИЛ. 

Сирийският президент заяви, че смята Русия за надежден съюзник, който се опитва да окаже помощ за политическо решение на конфликта в Сирия, допълва агенция ТАСС. Според Асад Москва се стреми към запазване на стабилност и баланс на силите в света. Запитан какви са главните цели на руската политика в Сирия, Асад отговори: "Стабилност и политическо уреждане". По думите му към същото се стреми и Иран. 

"Сирия, Иран и Русия гледат по еднакъв начин на конфликта" на сирийска територия." - каза Башар ал Асад.

Запитан при какви обстоятелства би напуснал властта, Асад каза:

"Когато нямам обществена подкрепа. Когато не представлявам сирийските интереси и ценности."- съобщава още Reuters.