Ще има ли сделка с Иран

Иранската икономика е изгубила 120 милиарда долара под формата на пропуснати приходи заради санкциите

31.03.2015 | 15:42 Редактор: Георги Стоянов
Ще има ли сделка с Иран

След десетилетие на санкции и 5 години на преговори, които бяха прекъсвани много кратно, крайният срок за Иран и световните сили да постигнат сделка изтича.

Петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия искат да гарантират, че Иран няма да може създаде атомна бомба.

Още по темата

Те искат да ограничат капацитета на Иран да обогатява уран, да прави изследвания в областта, както и да въведат режим на агресивни и прозрачни инспекции.

Иран от своя страна винаги е казвал, че няма амбиция да създава бомба. Върховният ирански лидер Али Хаменеи казва, че ядрените оръжия са излишни, вредни и опасни.

Но след като отхвърлиха споразумението с Международната агенция за атомна енергия и след като беше установено, че страната разполага със скрито съоръжение за обогатяване на уран в отдалечен планински регион, Иран изгуби доверието на международната общност.

Което доведе до санкциите. Първоначално наложени след революцията от 1979, те бяха затегнати през 2010 и оттогава костват на иранската икономика 120 милиарда долара под формата на пропуснати приходи.

Иран иска те да бъдат отменени. Дори световните сили да постигнат рамково споразумение, те ще имат едва 3 месеца, за да финализират окончателна сделка – сделка, която републиканците в Конгреса, наред с Бенямин Нетанаху заплашват да анулират с нов кръг от санкции, ако не я харесат.