fallback

Преговорите за иранската ядрена програма навлизат във финална фаза

31 март е последният ден за постигане на рамковото политическо споразумение

31.03.2015 | 09:23 Автор: Ирина Георгиева

Във финална фаза навлизат преговорите за постигане на споразумение за иранската ядрена програма, пише BBC. Външните министри на шестте световни сили и техният ирански колега преговарят в Лозана, Швейцария.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че на разговорите до момента е постигнато много, но също така са останали и някои "трудни въпроси". Външните министри искат да ограничат иранската ядрена програма в замяна, на което ще освободят страната от някои политически и икономически санкции.

Повече светлина

Иран твърди, че ще използва ядрената си програма за мирни цели, но световните сили се притесняват, че страната ще започне да разработва ядрени оръжия. Те искат да държат Иран поне за година далеч от възможността да произвежда достатъчно гориво за ядрено оръжие.

31 март е крайният срок, който световните сили си самоналожиха, за да постигнат споразумение. В последните часове на преговорите в Лозана присъстват външните министри от САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия и иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф. Присъства и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

На 30 март държавният секретар на САЩ Кери заяви, че въпреки постигнатото до момента, все още има някои трудни въпроси за разрешаване. "Всеки знае смисъла на утрешния ден." - допълни Кери.

Китайският външен министър Уан И заяви в понеделник, че преговорите "подобни на маратон" са навлезли в последния си етап и изпитва "предпазлив оптимизъм". "Различията между страните са почти свити." - подчерта той.

На сцената в Лозана: Барбара Плет от BBC News

Преговарящите работиха до късно през нощта. Разговорите продължават и тази сутрин като се полагат усилия да се спази крайният срок. Шестте световни сили се намират все по-близко от всякога до разрешаването на дългогодишното напрежение, породено от иранската ядрена програма. Постигнат е напредък по отношение на стъпките за ограничаване и контрол на производството на обогатен уран, който може да се използва за направата на иранска ядрена бойна глава.

Все още обаче съществуват различия - темпото на облекчаване на санкциите и естеството на ограниченията за ядрени изследвания и разработки на Иран. 

В момента министрите се стремят да постигнат съгласие за рамковото политическо споразумение, а цялостното и окончателното споразумение ще бъде постигнато до 30 юни.

Иранският главен преговарящ Абас Арагши заяви за местна телевизия, че е "обнадежден" за сделката, но не може да каже до къде точно са стигнали министрите с разрешаването на спорните точки.

Ирански и западни длъжностни лица заявиха, че сделката е възможна, но след повече от 18 месеца преговори все още остават някои спорни точки.

Три от най-големите нерешени въпроси са:

  • Времето на ограниченията - ядрената дейност на Иран ще бъде строго ограничена в продължение на поне 10 години. След това Иран настоява всички ограничения да бъдат премахнати. Според шестте световни лидери обаче, рестрикциите трябва да отпаднат постепенно през следващите пет години;
  • Облекчения на санкциите - Иран иска санкциите, наложени от ООН да спрат веднага след споразумението. Световните лидери смятат обаче, че те трябва да бъдат спрени поетапно, с ограничение върху вноса на ядрено-свързани технологии за изтичащата година;
  • При неизпълнение - САЩ и европейските съюзници искат механизъм, който ще позволи санкциите на ООН да бъдат възстановени бързо, ако Иран наруши сделката. Според съобщенията и Русия приема това, но иска да гарантира, че правата на страната ще бъдат защитени от Съвета за сигурност на ООН. Русия е представена от заместник-външния министър Сергей Рябков, съобщи пред ТАСС дипломатически източник, участващ в преговорите. Руският външен министър Сергей Лавров вчера се върна в Москва с намерението да отиде отново в Лозана днес, ако бъде постигнат напредък в преговорите.

"Нужно е да се вземат предпазни мерки, които да гарантират, че няма да има едно експлозивно развитие след изтичането на 10-годишния период." - заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер

Друг спорен въпрос е желанието на Иран да развива модерни центрофуги, които биха могли да обогатява уран по-бързо и да произвежда по-големи количества. Обогатеният уран може да се използва като гориво за ядрени реактори, но също така може да се използва и за направата на атомни бомби.

Междувременно премиерът на Израел Бенямин Нетаняху потвърди, че все още се противопоставя на сделката.

/Снимка: Архив; Twitter John Kerry/

fallback
Още от Свят
fallback