Световните сили се срещат с иранския външен министър

До 31 март трябва да се постигне споразумение за иранската ядрена програма

30.03.2015 | 08:48 Редактор: Ирина Георгиева
Световните сили се срещат с иранския външен министър

Министрите на шестте основни световни сили ще проведат първата редовна сесия на 30 март с външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф за иранската ядрена програма, съобщиха от BBC. Крайният срок за постигане на споразумение е на другия ден - 31 март. Целта му е поне за година да държи Иран далеч от достатъчно ядрено гориво за направата на оръжие.

Представители на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Китай и Русия са сред преговарящите в Лозана, Швейцария. Двете страни по въпроса са обсъдили компромиси в различни области, включително и броя на центрофугите, използвани за обогатяването на уран, с които Иран може да работи, както и използването му за медицински изследвания.

Ограниченията за иранската ядрена програма ще продължат поне 10 години и включват строги проверки в замяна, на което ще се прекратят осакатяващите санкции към Иран, съобщи кореспондентът на BBC Барбара Плет Ушер в Лозана.

"Въпреки напредъка, разногласията остават за това колко време Иран ще бъде ограничаван и с каква скорост ще се освободи от санкциите." - допълни Ушер.

На срещата иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф и представителите на световните сили трябва да се споразумеят за политическата рамка на ядрената програма до 31 март вечерта, след което ще започнат техническите преговори.

Американски длъжностни лица заявиха, че всички страни са се съгласили да направят стъпката за постигането на споразумението, но все още са останали някои спорни точки.

Кой какво иска?

  • САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай искат да ограничат иранската ядрена работа за поне 10 години;
  • Иранският преговарящ подчертал, че "не може да става и дума за 15 години", докато "срок от 10 години може да се обсъди";
  • Иран първоначално е настоявала да поддържа близо 10 000 центрофуги в експлоатация;
  • През ноември 2014г., Вашингтон посочи, че може да приеме около 6000;
  • Ирански длъжностни лица съобщиха, че са настоявали за 6 500-7 000

Всички части на нововъзникващ ядрената сделка са взаимосвързани. "Все още всичко може да се разпадне", преди самоналожения срок на 31 март", коментира западно длъжностно лице пред Reuters.

/Снимка: Архив; Twitter John Kerry/