fallback

ЕС проучва договорите за ядрени реактори между Унгария и Русия

Проучване било в начален етап, съобщи говорител на Европейската комисия

23.02.2015 | 15:19 Автор: Мариета Иванова

Европейските служби проучват договорите между Унгария и Русия за проектиране, изграждане и обслужване на два нови ядрени реактора от 1200 MW в единствената атомна  централа в страната- „Пакш“. Това е съобщила на пресконференция в Брюксел говорителят на Европейската комисия Анна-Кайс Итконен, предава ТАСС.

„Европейската комисия обсъжда с унгарските власти всички въпроси, свързани с тези проекти. Нашите служби в момента проучват това, изясняваме си ситуацията,“ отбелязва тя.

Русия и Унгария подписаха редица договори по време на посещението на руския президент Владими Путин в Будапеща преди седмица.  Генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко дори посочи, че енергийните потребности на Унгария са такива, че в бъдеще не е изключено да бъде подписан договор за изграждането на още два реактора.

По думите на Итконен проучването на ЕС в момента е на  „много предварителен етап“. „Затова не можем сега да правим изводи дали отговарят на изискванията за държаните поръчки и държавните помощи,“ коментира говорителят на ЕК.

Сред подписаните договори е и меморандум за подготовка на експерти в областта на атомната енергетика, споразумение за  регионално сътрудничество, сътрудничество в областта на образованието и здравеопазването. Наред с това външните министри на страната са си разменили ноти за откриване на генерално консулство на Унгария в Казан.

В неделното си издание Financial Times отбелязва, че решението на Унгария да подпише договори с Русия в областта на ядрената енергетика се „изправя пред нарастващата заплаха“ за блокиране от страна на службите на ЕС, заради тяхната загриженост, че Будапеща може да се обяви срещу последващо увеличаване на санкциите срещу Русия.

В  същото време стана ясно, че унгарският премиер Виктор Орбан е изгубил пълното си мнозинство от две трети от гласовете в 199-местния парламент след провелите се вчера частични избори в страната. До загубата се стигна, след като избирателите в традиционно консервативния западен град Везпрем избраха независимия кандидат Золтан Кес, подкрепен от опозиционните леви партии, пред кандидата на „Фидес“ Лайош Немеди.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback