Росатом започва строителството на два нови блока в унгарската АЕЦ "Пакш" през 2015

Сергей Кириенко не изключи да има договор за още два реактора

17.02.2015 | 20:43 Редактор: Мариета Иванова
Росатом започва строителството на два нови блока в унгарската АЕЦ
Росатом започва строителството на два нови блока в унгарската АЕЦ "Пакш" през 2015

Руският концерн Росатом ще започне строителството на два нови блока на унгарската АЕЦ "Пакш" през пролетта на 2015 година, посочи ръководителят му Сергей Кириенко, цитиран от ТАСС и БТА.

Руският президент Владимир Путин е посещение в Будапеща, където се срещна и разговаря на четири очи с унгарския премиер Виктор Орбан.

Русия и Унгария се договориха за строителство на новите  енергоблокове на АЕЦ "Пакш" през януари 2014 година, като съответното споразумение бе подписано след преговори между Путин и Орбан.

Днес Кириенко не изключи възможността Росатом да построи два допълнителни реактора на централата.

/Снимка: АЕЦ Пакш/

Унгарската икономика се развива много бързо и не изключвам възможността, предвид успешното изпълнение на този проект, унгарското правителство да вземе решение за построяване на допълнителни енергоблокове, отбеляза Кириенко.

Той припомни, че неотдавна е бил удължен срокът за експлоатация на действащите реактори на атомната централа.

За изпълнение на проекта за пети и шести блок руската страна ще отпусне на Будапеща държавен кредит на стойност до 10 млрд. евро.

/Снимка: АЕЦ Пакш-строежът/

АЕЦ "Пакш" е единствената действаща ядрена централа в Унгария и е построена по съветски проект, като четирите й реактора са тип ВВЕР-440. Тя произвежда над 40 процента от електроенергията, добивана в страната.

Когато започна руско-украинският газов спор, предизвикал недостиг на газ през 2009 мнозина в Унгария и в цяла Европа се разтревожиха. Трябваше да преосмислим какво ще стане, ако Унгария зависи само от газ и няма ядрена централа като Пакш, която не замърсява и дава надежден и евтин ток.
През март 2009 парламентът на Унгария гласува 330 срещу 6 за развитие на нови ядрени мощности.

 

/Снимка: АЕЦ Пакш/

Все по-често се чуват посланията, че Путин е избрал именно Унгария, за да демонстрира, че не е в изолация в Европа, коментира за предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев кореспондентът в унгарската столица Светла Кьосева.

Тя подчерта в хода на разговорите между Орбан и Путин по програма е заложено да бъдат обсъдени въпросите за изтичащите през тази година договори за доставка на газ, строителството на новите блокове на ядрената централа, както и на нови линии на метрото.

„Орбан не се придържа към идеологиите. Той еволюира от една либерална партия в дясноцентристка, като се заиграва и с крайната десница,” коментира още Кьосева.