Здравето на мода - вино с по-малко алкохол и калории

Производителите залагат на по-младите клиенти

18.11.2024 | 09:02 Редактор:
Любителите на вино невинаги харесват вкуса на нискокалоричните варианти.
Любителите на вино невинаги харесват вкуса на нискокалоричните варианти.

Винопроизводители излязоха с ново предложение - нискокалорични бели вина.

Макар че като цяло продажбите на вино в САЩ се свиват за трета поредна година, категорията на леките вина увеличава продажбите си до 209 млн. долара през 2024 г. спрямо 16 млн. долара през 2019 г., според пазарно проучване на Circana, предоставено от Delicato Family Wines. Много от новите предложения съдържат около 80 категории на чаша спрямо 120 калории за типичните бели вина, пише Wall Street Journal.

Производителите на вино залагат на по-младите, загрижени за здравето си потребители, които все още искат да се насладят на чаша или две вино през седмицата.

Какво искат клиентите?

Винарната Chateau Ste. Michelle представи по-рано през годината по-нискокалорични варианти шардоне и совиньон блан. Компанията премахва алкохола от 30% от готовото вино и го комбинира с непроменено ниво, за да запази вкуса. Около четвърт от потребителите стават постоянни клиенти, сочат данни от компанията.

"Потребителите искат "опции вино, които пасват на здравословен начин на живот", казва главният винар Кейти Нелсън.

Любителите на вино обаче невинаги харесват вкуса на нискокалоричните варианти. Често на тях им липсва комплексния вкус на стандартните бели и червени вина, като някои го описват като размит.

Винопроизводителите рядко разреждат виното си с вода, за да понижат процента на алкохол. "Повечето използват процес на дестилация, за да отстранят част от алкохола. Намаляването на съдържанието на алкохол във виното автоматично понижава и калориите, но и засяга вкуса", коментира Матиас Шмит, изследовател в университета Hochschule Geisenheim в Германия, който специализира в премахването на алкохола от виното.

"Алкохолът е сложен от гледна точка на сетивното въздействие на виното. По-високото съдържание на алкохол също така създава усещане за сладост", допълва той.

Четете цялата статия в investor.bg.

Снимка: Pixabay