fallback

Ожесточено сражение в украинския град Дебалцево въпреки примирието

Бунтовниците съобщават, че са превзели по-голямата част от града

17.02.2015 | 15:06 Автор: Ирина Георгиева

Ожесточено сражение избухна в украинския град Дебалцево, въпреки уговорката за прекратяване на огъня в Минск от миналата седмица, предаде BBC. Бунтовниците съобщават, че са превзели по-голямата част от Дебалцево, транспортен хъб, но от правителството смятат, че всичко е под контрол.

Международните наблюдатели, които са се заели със задачата да следят за прекратяването на огъня, не са успели да влязат в града.

По-рано и двете страни не са започнали да предават тежките оръжия, въпреки крайният срок, договорен в примирието.

Говорител на самопровъзгласилата Донецка народна република заяви за руската информационна агенция Интерфакс, че полицейското управление и жп-гарата в Дебалцево са превзети. Той допълва, че по-голямата част от града е под контрола на сепаратистите и операциите продължават.

Бунтовниците допълват, че десетки украински войници в Дебалцево са се предали, а други са били убити.

Украински военен говорител, цитиран от Reuters потвърди, че бунтовниците са атакували гарата, но допълни, че все още градът е в ръцете на държавата.

Въпреки че Дебалцево е претърпял седмици на артилерийски огън, кореспондентите на BBC съобщават, че това е първата ожесточена битка в града.

Прекратяването на огъня, което влезе на 15 февруари, се спазва, но сепаратистите настояват, че споразумението не трябва да се прилага в Дебалцево, защото те почти са завладели града.

Бунтовниците са предложили на украинските войски, които са били под обсада, да напуснат чрез безопасен коридор.

Старши бунтовнически лидер - Денис Пушилин описва Дебалцево като "вътрешна територия" и казва, че се бори за "нещо морално".

"Нямаме правото да спрем да се борим." каза той за Reuters.

Друг бунтовнически лидер Андрей Пургин заяви, че сепаратистите планират да обсъдят евентуалното изтегляне на въоръженията по-късно на 17 февруари с представители на Украйна, Русия и ОССЕ, съобщава руската информационна агенция РИА Новости.

Украинските военни съобщиха на 17 февруари, че 5 войници са били убити, а 14 ранени през последните 24 часа. Говорител съобщи за AFP, че повечето смъртни случаи са в близост до Дебалцево.

Междувременно лидерите на Германия, Украйна и Русия обсъждат кризата чрез телефонни обаждания.

От Германия заявяват, че са съгласни на "конкретни мерки" за наблюдателите, така че да имат по-голям достъп, но не дадоха подробности.

Наблюдатели от ОССЕ, които са натоварени да следят ситуацията в Украйна, се опитват да достигнат до Дебалцево, след като им е бил отказан достъп от проруските бунтовници на 15 февруари.

"Германският канцлер и украинският президент призоваха руския президент да упражни влиянието си върху сепаратистите и да наложи спазването на примирието." - заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

"Освен това, оттеглянето на тежкото въоръжение трябва да започне на 17 февруари, както е договорено в Минск." - допълни Зайберт.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки заяви, че от САЩ "са загрижени относно влошената ситуация в и около Дебалцево" и призова "Русия и сепаратистите да спрат всички атаки."

В същото време, новите санкции на ЕС срещу Русия са влезли в сила. Списъкът с новите санкции е насочен към 19 длъжностни лица.

Официални данни сочат, че повече от 5400 души са убити от началото на конфликта през април 2014г. в Източната част на Украйна, но от ООН смятат, че в действителност броят на загиналите е много по-висок.

Споразумението в Минск:

  • Огънят да бъде прекратен от 15 февруари в 00:01 часа.
  • Тежкото въоръжение да бъде изтеглено, като се започне от 16 февруари и приключи до 2 седмици.
  • Всички затворници да бъдат освободени; амнистия за тези, които участват в борбата.
  • Оттегляне на всички чуждестранни войски и оръжия от украинска територия.
  • Украйна да възобнови нормалния живот в бунтовническите региони, чрез премахване на ограниченията.
  • Конституционна реформа да даде възможност за децентрализация за бунтовническите райони до края на 2015 г.
  • Украйна да контролира отново границата си с  Русия
fallback
Още от Свят
fallback