Унгария посреща Путин със смесени чувства

17.02.2015 | 08:13 Редактор: Красимир Кирев
Унгария посреща Путин със смесени чувства

Руският президент Владимир Путин пристига на официално посещение в Унгария. Той ще се срещне с един от най-приближените си европейски лидери – министър-председателя Виктор Орбан. Няколко хиляди граждани на Будапеща обаче излязоха на демонстрация против задълбочаващата се източна ориентация на страната.

Формалният повод за визитата на Путин в Унгария е подновяването на договора на страната с Газпром за пренос и доставка на природен газ, който изтича в края на годината. Това е второто мултимилионно споразумение между Будапеща и Москва в последните години. Освен него двете страни се споразумяха и за строителството на два блока на атомната електроцентрала Пакш.

В хода на работното посещение в Унгария Владимир Путин ще обсъжда сътрудничеството по проекта Турски поток, съобщава РИА Новости.

Много граждани на Унгария виждат поводи за притеснение от задълбочаващото се сътрудничество с Москва и все по-студените отношения с Брюксел. И всичко това, в ситуацията на война само на няколкостотин километра на изток.

Иначе световните споделят общо очакване от срещата – Путин иска да изпрати послание на целия свят, което гласи: „Струва си да си партньор на Русия“.