fallback

Гърция е готова за сблъсък с Еврогрупата

Финансовият министър Янис Варуфакис представя икономическата си платформа за следващите месеци

11.02.2015 | 12:58 Автор: Красимир Кирев

Янис Варуфакис нарече токсични 1/3 от всички реформи, които Тройката кредитори изисква от Гърция. Останалите 2/3 изглеждат приемливи за финансовото министерство, според негови източници.

"Ако не сме готови за сблъсък, това означава, че не сме готови за преговори. Сблъсък е възможен и то не защото ние го искаме. Ще направим всичко, за да го избегнем. Но не е изключен!", признава Варуфакис.

От своя страна германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, по време на срещата на Г20 в Истанбул, че Гърция трябва да се придържа към поетите ангажименти, за да получи следващите траншове от помощта. Те са на стойност 7,2 млрд. евро.

"Първо, Гърция трябва да изпълни поетите реформи, които не бяха осъществени в края на миналата година. Едва след това, ако някой има интерес, може да говори за промени. От това, което чуваме в публичните изказвания на правителството, изглежда няма да имаме реформи. Ако Гърция отказва спасителната програма, Добре!", заявява Шойбле.

 

Изходът от днешната среща на Еврогрупата е с отворен край. Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси признава: „Няма точен план на масата. Даваме шанс на Гърция да покаже идеите си".

 

fallback
Още от Свят
fallback