Сириза получи вот на доверие

Опозицията: Програмата на правителството е "Национална фантазия"

11.02.2015 | 08:59 Редактор: Красимир Кирев
Сириза получи вот на доверие

Както се очакваше 162-ма депутати подкрепиха програмата на премиера Алексис Ципрас, а 137 я отхвърлиха. По време на дебатите министър-председателят отново предизвика Брюксел, като заяви– „Няма връщане назад, Гърция ще се бори за промяна в условията на спасителния заем".

Ципрас заяви, че правителството нa Сириза няма да допусне да бъде изнудвано, докато гражданите са на негова страна. Той обеща както на подкрепящите го депутати, така и на гръцкото общество – никога повече страната да не се връща към политиката на строги икономии. Министър-председателят отново заяви, че Атина удължаване на спасителната програма, която е на стойност 240 млрд. евро. „Ще намерим политическо решение на европейско ниво. Няма да търсим неизвестното "Х" в икономическо уравнение, което няма решение“, заяви Ципрас. И още...


"Без значение колко силно г-н Самарас и г-н Шойбле ни се молят, ние няма да просим удължаване на спасителната програма. Няма да допълнителните условия от и-мейлите на тройката. В този смисъл, не само за нас, но и за нашите партньори - механизмът, наречен "Тройка" приключи на 25 януари!

 


И докато Ципрас настоя от парламентарната трибуна, че Европа си играе с огъня, бившият премиер и лидер на опозиционната "Нова демокрация" Андонис Самарас посочи, че от декември насам банковата система в страната е загубила 15 млрд. евро: 
 

"Днес вие поемате кормилото на страната, гледайте да я оставите в по-добро състояние. Имайте предвид обаче, че след като парламентът не успя да избере президент, банковата система загуби до момента 15 млрд. евро. Инвестиции, готови да създадат работни места на хиляди граждани бяха замразени", изтъкна Самарас.


Той каза още едно силно изречение с адресат Сириза – „Да имаш национално достойнство не означава, че имаш право да взимаш назаем пари безусловно, след което да ги притискаш да орежат дълга ти, а накрая отново да искаш заем. Това е национална фантазия“.