fallback

Moody’s постави държавните облигации на Гърция под наблюдение

От рейтинговата агенция посочват, че е възможно понижение

07.02.2015 | 11:12 Автор: Мариета Иванова

Международната рейтингова агенция Moody’s постави рейтинга на държавните облигации на Гърция под наблюдение с възможност за понижение, съобщава руското издание Ведомости, позовавайки се на прессъобщението на агенцията.

В момента държавните облигации на Гърция имат рейтинг Саа1.

Moody’s взима решението във връзка с неопределеността на изхода от преговорите между Гърция и международните кредитори относно предоставената на Атина спасителна помощ и изпълнението на договорената с нея икономическа програма.

По тази причина на 6 февруари друга международна рейтингова агенция Standard & Poor’s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция с една степен до B-.

Oт S&P мотивират решението си с намаляването на възможността за получаване на нова финансовата програма от кредити.

„Понижението отразява мнението на агенцията за това, че ограничаването на ликвидността, упражни натиск върху гръцките банки и икономиката, намали времевата рамка, през която новото правителство може да се постигне споразумение за финансова програма с официалните кредитори,” посочват от агенцията.

Припомняме, че преди дни Европейската централна банка взе решение да преустанови приемането на държавни ценни книжа на Гърция и така реално отказва достъп до евтино финансиране за банковия сектор на страната. За гръцките банки остава възможността да разчитат на собствената си Централна банка, което е по-скъп вариант, а и може да не получи одобрението на ЕЦБ.

 

fallback
Още от Свят
fallback