Важното е, че гърците си харесват управляващите

Въпреки провалите си на европейската сцена, Алексис Ципрас бе подкрепен от демонстранти в Атина

06.02.2015 | 17:06 Редактор: Делян Петришки
Важното е, че гърците си харесват управляващите

Гърция получи рязък отказ за плана си за облекчаване на строгите икономии, най-вече от Германия. Освен това получи и предупреждение от ЕЦБ.

За сметка на това у дома премиерът Алексис Ципрас беше поздравен от поддръжниците си с неочаквана демонстрация в подкрепа на неговото правителство в Атина снощи, коментира Нейра Чехич от Bloomberg.

Това се случва, защото Ципрас обеща да се придържа към предизборните си обещания. А в неделя той ще представи пред парламента най-детайлния си доклад досега относно плановете му за съживяване на икономиката на Гърция.

С това ще бъде открит тридневен дебат, който ще завърши с гласуване на вот на доверие за неговото правителство. Ципрас е сигурен, че ще спечели този вот в четвъртък вечерта, защото неговата коалиция има 162-ма от общо 300 народни представители.

Под въпрос обаче е подкрепата на лидерите от еврозоната и финансовите министри, които се срещат в Брюксел на 11 и 12 февруари. Това ще са първите директни дискусии между Гърция и Германия, откакто Ципрас пое властта и нажежи разногласията по повод мерките за строги икономии.

Колкото по-дълго няма съгласие между лидерите, толкова по-голям е рискът Гърция да остане без пари. Тази седмица ЕЦБ обяви, че ще ограничи кредитирането за гръцките банки. Според източник от Брюксел това оставя на гръцките банки достъп до едва 60 млрд. евро от програмата за предоставяне на спешна ликвидност.