ЕС и САЩ критикуват Израел за изграждането на нови жилища

Новината за строителството на нови жилища идва в момент на нараснало напрежение между израелците и палестинците

31.01.2015 | 14:22 Редактор:
ЕС и САЩ критикуват Израел за изграждането на нови жилища
ЕС и САЩ критикуват Израел за изграждането на нови жилища

САЩ и ЕС са посъветвали Израел да се откаже от плановете си за изграждане на допълнителни 450 жилища на Западния бряг. Те подчертаха, че при неизпълнение на препоръката, това ще доведе до допълнително дестабилизиране на ситуацията в региона и ще намали перспективите за мир.

Израел обяви намерение за изграждането на нови селища в палестинските територии, което беше прието за незаконно според международното право. В свое изявление ЕС подчерта, че ако Израел продължи със строителството, това ще се превърне в пречка за мира и ще подкопае жизнеспособността за слагане на край на конфликта между двете държави.

Междувременно Вашингтон, който е най-близкият съюзник на Тел Авив също изрази загриженост и предупреди, че изграждането на нови селища ще подкопае сигурността. По думите на говорителя на Белия дом Джош Ърнест този ход няма да подобри ситуацията на Израел и ще има обратен ефект. Ърнест коментира, че изграждането на нови селища е нелегитимно и контрапродуктивно.

Новината за строителството на нови жилища идва в момент на нараснало напрежение между израелците и палестинците, след като палестинците поискаха да се присъединят към Международния наказателен съд, което ще им позволи да преследват израелските лидери за извършени военни престъпления.