Новите гръцки министри положиха клетва

27.01.2015 | 20:23 Редактор: Лъчезар Вълев
Новите гръцки министри положиха клетва

Новите министри в кабинета на гръцкия премиер Алексис Ципрас положиха клетва. Новото коалиционно правителство на радикалната левица Сириза и дясната патриотична партия „Независими гърци“ е съставено от 10 министри.

Ключовият пост на финансов министър е поверен на икономиста Янис Варуфакис. 53-годишният преподавател по икономически науки в Тексаския университет в Остин ще се нагърби със задачата да предоговори с кредиторите изплащането гръцкия дълг.

Според левия икономист спасителната помощ трябва да бъде насочена към засилване на растежа, а не да се фокусира върху орязване на разходите. Освен гръцко Варуфакис има австралийско гражданство.

Икономическият експерт на Сириза Евклидис Цакалос коментира, че никой не вярва, в това, че гръцкият дълг е устойчив. По думите му ако еврозоната се срине, защото Гърция излезе от нея, това ще бъде най-големият кошмар.

Както беше договорено вчера коалиционните партньори на Сириза „Независими гърци“ получават едно министерство – това на отбраната. То ще бъде оглавено от лидера на патриотичната формация Панос Каменос. Освен него Независими гърци ще имат още заместници в министерствата на държавната администрация, икономиката и вътрешните работи.

Външните работи на Гърция са поверени на преподавателя по Европеистика в Университета на Пирея Никос Кодзиас. Той идва в Сириза от гръцката комунистическа партия, известен е с националистическите си възгледи, често изразява негативното си отношение към Турция.

Ресорът здравеопазване е поверен на Панайотис Курумблис, а Министерството на културата, образованието и религиозните дела на левия философ и съосновател на Сириза Аристидис Балтас.

За председател на парламента Сириза ще предложи – Зои Констандопулу. Първото заседание на новия кабинет ще бъде във вторник 3 февруари.