Японската полиция нахлу офисите на Amazon в Токио

Разследването е свързано с продажбата на изображения на деца, подложени на сексуално насилие

27.01.2015 | 14:35 Редактор: Ирина Георгиева
Японската полиция нахлу офисите на Amazon в Токио

Японската полиция нахлу в офисите на Amazon.com Inc в Токио като част от разследване, свързано с продажбата на изображения на деца, подложени на сексуално насилие, пише BBC.

Amazon съобщи, че е "сътрудничело изцяло" на полицията по време на обиска. Акцията е част от продължаващата операция срещу хора, за които се смята, че продават книги чрез Amazon, в които има изображения на деца, подложени на малтретиране.

"Приемаме сериозно разследването и изцяло си сътрудничим с полицията. Не разрешаваме незаконни пратки в сайта ни. Имаме системи за противодействие и премахване на незаконни пратки." - коментираха от ръководството на Amazon в официално изявление.

Операцията започна през септември 2013г. с ареста на двама мъже, продаващи незаконни фотокниги чрез сайта.

Претърсването на 23 януари бе второто на Amazon в Япония. Разпределителният център в Канагава бе многократно обискиран през ноември 2014г. в рамките на една и съща операция.

Полицейските репресии са в следствие на промяната на японския закон, приета през юни 2014г., която криминализира притежанието на реални изображения на деца, подложени на насилие. Създаването и разпространението на такива образи е незаконно от 1999г. насам.